U samo tri dana sve se promijenilo, akcija Kijeva šokirala i Zapad: ‘Ovo je značajno, jako značajno‘

6
Radiosarajevo.ba
U samo tri dana sve se promijenilo, akcija Kijeva šokirala i Zapad: ‘Ovo je značajno, jako značajno‘
Foto: EPA-EFE / Kijev

Naši junaci već su oslobodili desetke naselja, rekao je Volodimir Zelenski, što dokazuje da kontraofenziva protiv Rusa daje rezultate.

Ukrajinska vojska vratila je od početka septembra pod svoj nadzor više od 1000 kilometara kvadratnih svoga teritorija koji je Rusija okupirala, objavio je predsjednik Volodimir Zelenski.

"U obrambenoj operaciji koja još traje, naši junaci već su oslobodili desetke naselja", rekao je Zelenski u obraćanju u četvrtak navečer.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U raketnim napadima ruskih snaga u Harkovu poginulo pet osoba

U raketnim napadima ruskih snaga u Harkovu poginulo pet osoba

"Oslobođeno je od 1. septembra više od hiljadu kilometara kvadratnih", dodao je ukrajinski predsjednik.

Prethodno je Zelenski potvrdio da su ukrajinske snage uspjele pod svoj nadzor vratiti mjesto Balaklija u pokrajini Harkiv. Pokazatelji su to da kontraofenziva na istoku Ukrajine protiv ruskih snaga daje rezultate, piše agencija dpa.

U četvrtak su ukrajinske oružane snage objavile da su od početka sedmice oslobodile više od 20 mjesta u područjima pod okupacijom ruskih snaga u regiji Harkiv.

Potisnute ruske snage

"Sad su naši vojnici prodrli 50 kilometara u neprijateljske obrambene linije", rekao je predstavnik glavnog stožera Oleksij Hromov za dpa u četvrtak.

Ukrajinske snage također su se probile do 2 kilometra pored Kramatorska u istočnoj regiji Donecku. Uspjele su potisnuti ruske snage pored Slovjanska do 3 kilometra te osloboditi selo Ozerne, rekao je.

U južnoj regiji Hersonu, potisnule su ruske snage do 2 kilometra, a u nekim područjima i do nekoliko desetaka kilometara, izjavio je.

Ukrajina je u protunapadu ukupno osvojila više od 700 kilometara četvornih teritorija, rekao je Hromov o kontraofenzivi koja je počela u avgustu.

Situaciju na drugim dijelovima bojišnice opisao je kao "tešku, ali ne kritičnu", dok ruske snage nastavljaju s napadima. Međutim, unatoč izjavama ukrajinske vojske, uprava koju su na istoku zemlje postavili Rusi u nekim okupiranim područjima oko Harkiva tvrdi da su Balaklija i selo Ševčenkov i dalje pod ruskim nadzorom.

Iznenadni, neočekivani ukrajinski vojni uspjeh jugoistočno od Harkiva mijenja analizu kijevske strategije protunapada, piše u svom komentaru za Guardian Dan Sabbagh. Ono što se očekivalo kao najavljeni pokušaj izolacije grada Hersona na jugu okrenulo se naglavce iznenadnim povratkom protiv ruskih snaga na sjevernom rubu fronte.

Sve je počelo u utorak, a do srijede je Američki institut za proučavanje rata procijenio da su ukrajinske snage, u iznenadnom napadu, napredovale "najmanje 20 km u teritorij pod kontrolom Rusije" ponovno zauzevši otprilike 400 km2 u području na koje su se vojni analitičari do sada jedva usredotočili.

Prema jednom ruskom vojnom blogeru, kako je istaknuo Rob Lee, bivši američki marinac i vojni analitičar, ukrajinske snage okupile su moćnu jedinicu s 15 tenkova kako bi se probile kroz okupatorske linije. Kijev je lukavo pružio svoju protuzračnu obranu kao potporu, sprječavajući ruske zrakoplove da odmah uzvrate napad, što je bio znak sofisticiranije taktike na bojnom polju.

Borbe su koncentrirane oko sela Balaklija, nekih 70-ak kilometara jugoistočno od Harkiva - koji izgleda još uvijek drže Rusi, ali se Ukrajina nada da će ga opkoliti - i u blizini Ševčenkova na putu prema ruskoj postaji iz Kupjanska. Vojni cilj je pojačati pritisak na Izjum, strateški grad koji su osvojili Rusi krajem travnja, i koji ujedno predstavlja ulaz u zapadni Donbas.

Inicijativa prešla s Rusije na Ukrajinu

Što će se događati idućih dana, kao i uvijek, teško je prognozirati, piše Sabbagh. Ali pretpostavka je da je Ukrajina iskoristila preraspodjelu snaga od strane Rusije sa sjevera i istoka goleme crte bojišnice kako bi pokrenula svoj iznenadni napad, jasno dajući do znanja da je voljna biti fleksibilna i oportunistička – i da svako ko je siguran u kijevsku strategiju umjesto toga treba biti spreman da bude iznenađen.

S druge strane, snage kojima upravlja Kremlj nisu navikle fleksibilno razmišljati. Kada su najavili ofenzivu, kao što se dogodilo u proljeće, Moskva se toga držala i nekoliko mjeseci ostvarivala spore, ali stvarne uspjehe u istočnom Donbasu koristeći jednostavnu i učinkovitu taktiku koncentriranja svoje artiljerije na niz gradova.

Međutim, u proteklih nekoliko sedmica inicijativa je prešla s Rusije na Ukrajinu – što su jasno pokazali ovosedmični događaji jugoistočno od Harkova. Srednjoročna strateška nagrada za Ukrajinu ostaje ponovno zauzimanje Hersona, zbog njegove izložene pozicije preko rijeke Dnjepar i jer se čini da je lako naciljati mostove i riječne prijelaze koji drže Rusi i opskrbljuju grad.

Ipak, napredak u blizini Harkiva je značajan, iako ostaje nejasno može li ga Ukrajina održati i na početku jeseni. Napadači obično imaju veće gubitke. Švedski dragovoljac u Ukrajini opisao je u objavi na Instagramu da su preostala samo tri vojnika iz njegovog voda od 22, a četvorica su ubijena u ‘jednom jedinom hicu‘ ranije ove sedmice od tenkovske granate usmjerene na njihov bunker.

S druge strane, čini se da je ukrajinski moral viši nego kod ruskih vojnika dok rat traje već sedmi mjesec, zaključuje Sabbagh u svojoj analizi za Guardian, prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije