Video / Volodimir Zelenski se obratio na Filmskom festivalu u Cannesu

18. 05. 2022. u 21:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se 17. maja na ceremoniji otvaranja Filmskog festivala u Cennesu mimo protokola.

U obraćanju prisutnim putem video linka govorio je o važnosti snimanja filmova usred rata.

„Najbrutalniji diktatori 20. vijeka voljeli su kinematografiju“, rekao je Zelenski, dodajući da su većina filmova snimljenih o tim diktatorima „užasni dokumentarci i filmske projekcije“.

"Rusija je 24. februara započela rat ogromnih razmjera protiv Ukrajine s namjerom da ide dalje u Evropu... Stotine ljudi umire svaki dan. Neće stati nakon kraja", nastavio je. "Hoće li kino šutjeti, ili će pričati o tome? Ako postoji diktator, ako je rat za slobodu, opet, sve zavisi od našeg jedinstva. Može li kino ostati van ovog jedinstva? Treba nam novi Charlie Chaplin koji će dokazati da u naše vrijeme kino ne šuti", piše CNN.

Pominjao je Čaplinovog "Velikog diktatora" tokom poziva uživo iz Kijeva.

Nastavio je: „Potrebno je da kino ne ćuti... Poručujem svima koji me čuju: Ne očajavajte. Mržnja će na kraju nestati i diktatori će umrijeti. Moramo izvojevati ovu pobjedu i treba nam kino da osiguramo da ovo je uvijek na strani slobode. Siguran sam da će diktator izgubiti. Pobijedit ćemo u ovom ratu. Slava Ukrajini."

Njegovo govor bio je primljen gromoglasnim aplauzom publike koja se okupila u glavnoj kino sali festivala.

Nekoliko filmova ukrajinskih autora, među kojima je dokumentarac Sergeja Loznice, "Istorija destrukcije" treba da budu prikazani tokom festivala. "Mariupolis 2", dokumentarac o konfliktu litvanskog režisera Mantasa Kvedaraviciusa, koji je ubijen u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju u aprilu, imat će specijalnu projekciju.

Prije ulaska u politiku, Zelenski je bio glumac i komičar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)