U SAD više od 50.000 novoboljelih u jednom danu

Radiosarajevo.ba
U SAD više od 50.000 novoboljelih u jednom danu
Foto: EPA-EFE / Los Angeles

U Sjedinjenim Američkim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci koje je objavio Univerzitet Johns Hopkins. 

Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih u SAD je 2,7 miiona. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD umrlo 706 ljudi, a ukupan broj mrtvih je 128.028. 

Broj hospitaliziranih pacijenata raste u nekoliko žarišta kao što su Houston (Teksas) i Phoenix (Arizona). 

Tako je Teksas u srijedu srušio svoj dnevni rekord kada je prijavljeno 8.076 novih slučajeva COVID-19, što je gotovo za 1.000 više nego dan ranije. 

Neke američke savezne države su zbog širenja zaraze morale stati s popuštanjem epidemioloških mjera. 

Guverner Kalifornije Gavin Newsom odlučio je obustaviti sve restoranske usluge u zatvorenim prostorima u Los Angelesu i u još 18 okruga najteže stradalih država.

Zabrana se odnosi i na barove, kina i muzeje, a vrijedit će "barem tri sedmice". 

I guverner Michigana, na sjeveru zemlje, rekao je da se zatvara većina barova za koje je utvrđeno da su "novija žarišta" a Oregon, na sjeverozapadu, i Pennsylvanija, na sjeveroistoku, pridružili su se državama u kojima je nošenje maske obavezno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije