U SAD-u od koronavirusa umrlo više od 150.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
U SAD-u od koronavirusa umrlo više od 150.000 ljudi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u prešao je u srijedu 150.000 - najviše na svijetu, pokazuju podaci Reutersa.

Smrtnost od COVID-19 u SAD je porastu je tri nedelje za redom, dok je broj novih slučajeva nedavno počeo da opada prvi put od juna.

Porastom slučajeva u Arizoni, Kaliforniji, Floridi i Teksasu ovaj mjesec bolnički kapaciteti su pretrpani. 

SAD je u srijedu zabilježila 1.461 smrtni slučaj, što je najveći jednodnevni porast od 1.484, 27. maja, navodi novinska agencija Reuters. To znači da je u posljednjih 24 sata jedna osoba u državi umrla otprilike svake minute od COVID-19.

Zbog ovakve situacije, Miami-Dade na Floridi odgodio je povratak učenika u učionice kada 31. avgusta počne akademska godina.

Kanton ima više od 350.000 učenika, što je čini četvrtom najvećom školskom četvrti u zemlji.

"S obzirom na viralni porast naše zajednice, u najboljem je interesu učenika i zaposlenika da započnu školsku godinu 20/21 na daljinu", objavile su na Twitteru javne škole okruga Miami-Dade. 

Predsjednik Donald Trump i njegova administracija zagovaraju povratak u školske klupe, dok neki nastavnici i zdravstveni radnici pozivaju na nastavak online nastave.

Zbog toga traju vruće rasprave o ponovnom otvaranju škola....

Tempo koronavirusnih infekcija ubrzao se od kraja maja, a epicentar se preselio na jug i zapad s prethodne žarišne tačke New Yorka, koja još uvijek ima najveći broj smrtnih slučajeva bilo koje američke države s više od 32.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije