U raketnim napadima u Jemenu ubijeno pet osoba

0
Fena
U raketnim napadima u Jemenu ubijeno pet osoba
Foto: Twitter / Sukob u Jemenu/Ilustracija

Najmanje pet osoba je poginulo i 34 su ranjene u onome što su jemenski vladini mediji opisali kao raketni napad Houthi pobunjenika na grad Marib u srijedu navečer, javila je državna novinska agencija SABA u petak.

Jedan mještanin i medicinski izvor saopćili su da je projektil ispaljen u srijedu pao u blizini vojnog objekta u regiji al-Matar.

Grad Marib posljednje je sjeverno uporište jemenskih vladinih snaga.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Dogovaranje prekida vatre

To je također regija u kojoj se proizvodi električna energija koja je bila u središtu sukoba tokom protekle godine, kada su Houthi snage u savezništvu s Iranom napredovale prema gradu.

Borbe za Marib onemogućile su napore pod vodstvom UN-a na dogovaranju prekida vatre jer su obje strane pojačale vojne operacije.

Humanitarna agencija Save the Children saopćila je u četvrtak navečer da je 28 civila ubijeno ili ranjeno i da se međunarodno pravo mora poštovati u jemenskom sedmogodišnjem sukobu

"Civili moraju biti pošteđeni užasa trenutnih borbi", piše agencija na svom Twitter postu.

Napadi dronovima

Houthiji su u proteklih nekoliko sedmica pokretali brojne raketne i napade dronovima na Saudijsku Arabiju, koja predvodi koaliciju koja podržava vladine snage u borbi protiv Houthija, i dva napada bez presedana na Ujedinjene Arapske Emirate, članicu koalicije.

Koalicija pod saudijskim vodstvom u posljednjim je sedmicama intenzivirala zračne udare na regije pod vlašću Houthija u Jemenu, uključujući i zatvorski centar u kome je ubijeno devedesetak ljudi, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije