U podmetnutom požaru devastirana džamija u Manchesteru

Anadolija
U podmetnutom požaru devastirana džamija u Manchesteru
Kasno sinoć u Islamskom centru Nasfat u Manchesteru izbio je požar u kojem je u većoj mjeri devastirana džamija koja je u sastavu kompleksa.

Požar je ugašen nakon višesatne akcije lokalnih vatrogasaca.

Britanska policija saopćila je jutros da je požar podmetnut i da je o slučaju pokrenuta opsežna istraga.

Monsurat Adebanjo-aremu, predstavnik Islamskog centra Nasfat, je na društvenim mrežama objavio snimak na kojem se vidi kako je više od pola objekta džamije u potpunosti izgorjelo.

Riječ je o islamskom centru koji je svjetskoj javnosti poznat još od incidenta koji se dogodio 2014. godine kada su vandali bacili glavu svinje pred džamiju, a potom i zapalili jedno vozilo u vlasništvu centra.

U protekla tri mjeseca, u Manchesteru i Londonu dogodila su se tri teroristička napada, a u istom periodu je povećana stopa islamofobičnih napada na predstavnike islamske populacije u Velikoj Britaniji.

Prema podacima gradske uprave Londona, u britanskoj prijestolnici se u prvoj polovici ove godine dnevno događala u prosjeku 3,5 islamofobična napada iz mržnje prema muslimanima, a ta stopa je povećana na 20 napada nakon terorističkog napada koji se početkom juna dogodio na mostu u centru Londona.

Posljednji islamofobični napad koji je privukao pažnju svjetske javnosti dogodio se u londonskom Finsburyju kada je britanski državljanin vozilom udario u grupu muslimana ispred džamije. U napadu je ubijena jedna, a povriješeno deset osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije