U operaciji američke vojske u Siriji poginulo šestero djece, tvrde da nisu krivi

0
Radiosarajevo.ba
U operaciji američke vojske u Siriji poginulo šestero djece, tvrde da nisu krivi
Foto: Aaref Watad / Kuća u kojoj se nalazio vođa ISIL-a

Vođa ISIL-a poginuo je u četvrtak u akciji američkih specijalaca na sjeveru Sirije tako što je detonirao bombu usmrtivši sebe i članove svoje porodice, objavile su američke vlasti.

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi vodio je ISIL od smrti utemeljitelja Abu Bakra al-Bagdadija, koji je također poginuo detoniravši eksploziv tokom američke operacije 2019.

"Zahvaljujući našim sposobnim i hrabrim vojnicima, sklonili smo s bojišta čelnika ISIL-a. Svi Amerikanci su se sigurno vratili iz akcije", saopćio je američki predsjednik Joe Biden.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je da je Quraishi ubijen u akciji specijalaca.

"Na početku operacije meta je aktivirala bombu koja je ubila njega i članove njegove porodice, uključujući žene i djecu", izjavio je dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je akciju opisao kao uspješnu protuterorističku misiju i dodao da među Amerikancima nije bilo žrtava.

Sirijski spasioci su objavili da je najmanje 13 ljudi, uključujući žene i djecu poginulo u pucnjavi i eksplozijama nakon upada američkih specijalaca u kuću u području Atmeh blizu granice s Turskom.

Nešto kasnije iz UN-a su izdali saopćenje u kojem stoji da je najmanje šestero djece poginulo u okršaju.

Glasnogovornik ministarstva obrane SAD John Kirby potvrdio je da će se provesti istraga oko cijele operacije u Siriji s naglaskom na civilne žrtve. Međutim, naglasio je kako je uvjeren da američke snage nemaju veze sa stradavanje civila - rekao je Kirby dodavši da su Qurayshi identificirali pomoću DNK i otisaka prstiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije