U Njemačkoj svaki šesti učenik žrtva online maltretiranja

0
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj svaki šesti učenik žrtva online maltretiranja
Foto: Pexels / Ilustracija

Svaki šesti učenik u Njemačkoj je doživjeo maltretiranje na internetu, pokazuju rezultati ankete. Riječ je o 1,8 miliona učenika uzrasta od sedam do 20 godina, saopštilo je u srijedu udruženje protiv cyber mobinga.

Udio žrtava u ukupnoj školskoj populaciji je blago opao - za 0,6 posto - ali je i dalje visok. Najčešće, u 78 posto slučajeva, učenici trpe zlostavljanja i uvrede, zatim laži i glasine (59 posto), dok se 40 posto suočilo sa ucjenama i prijetnjama, piše dpa.

Dugotrajno maltretiranje preko interneta opterećuje prije svega psihu učenika. Žrtve su najčešće povrijeđene (58 posto), bijesne (40 posto) i uplašene (34 posto). Oko četvrtine djece i mladih koji su doživeli neki vid maltretiranja imali su samoubilačke misli.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Nasilje nad djecom putem interneta: Kako ga suzbiti?

Nasilje nad djecom putem interneta: Kako ga suzbiti?

Većina njih (65 posto) reklo je da je tokom pandemije internet mobing postao masovniji. I među roditeljima i nastavnicima oko polovine (46 posto) ima isti utisak.

Zbog online nastave i ograničenog kretanja djeca su još više vremena provodila na internetu, pa se tamo preselilo i maltretiranje, kažu autori studije. Oni su apelovali na intenzivniji rad na prevenciji u obrazovnim ustanovama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije