Vahidin Đaltur, IT ekspert: Šta je cyberbullyng i kako ga prepoznati?

2
Jasmina Ćebo
Vahidin Đaltur, IT ekspert: Šta je cyberbullyng i kako ga prepoznati?
Facebook / Vahidin Đaltur

Vijest o smrti 21-godišnje Youtuberice Kristine Đukić Kike iz Beograda, potresla je cijelu regiju.

Prema pisanju srbijanskih medija, mlada djevojka oduzela je sebi život, navodno jer nije mogla izdržati pritisak javnosti kojem je bila izložena na društvenim mrežama.

Vijest o njenoj tragičnoj smrti podijeljena je i na njenom Instagram profilu na kojem ju je pratilo čak 372.000 ljudi.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

O problemu cyberbullynga odlučili smo porazgovarati sa Vahidinom Đalturom, IT ekspertom i stalnim sudskim vještakom.

Šta je cyberbullyng i kako ga prepoznati?

"Cyberbullying ili nasilje putem interneta je kada pojedinac ili grupa osoba putem interneta zlostavlja određeno dijete ili određenu grupu djece. Dakle, to je zlostavljanje u digitalnom okruženju putem svih socijalnih mreža, aplikacija za dopisivanje (viber, whatsappa...) kao i određenih platformi na kojim se djeca nalaze i dopisuju.

Kako ga prepoznati?

U toj nekoj adolescentskoj dobi jako teško, pogotovo u pubertetskom prijelazu djece. Ne znate je li to problem sa simpatijom, problem u školi ili loša ocjena... Ono što uvijek ističem jeste da će problem, ako ga ima, dijete samo od sebe to pokazati, a to je najčešće izbjegavanje škole. Dakle, izbjegava odlazak u školu jer mu predstavlja jako toksičnu sredinu gdje ono gleda svoje zlostavljače i sjedi s njima u klupama ili ih sreće na odmoru, u školskom hodniku...

Kada je pod velikim pritiskom, dijete jednostavno razvija simptome mučnine, povraćanja, a čak zna i dobiti temperaturu. Ti simptomi su nam veliki alarm za djelovanje. Jer dijete jednostavno izbjegava odlazak u školu, zatvara se u sebe. Tada treba obaviti razgovor s nastavnicima i drugom djecom", ističe na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Đaltur.

Online opasnosti 

Zanimalo nas je i koliko su djeca, ali i roditelji (ne)svjesni opasnosti koje vrebaju iza ekrana?

"Kroz predavanja koja aktivno radim i razgovaram s djecom, razrednim starješinama i nastavnim osobljem počeli su ovaj problem prepoznavati. Kod nas je, na žalost, jako mali broj zlostavljača prijavljen i procesuiran, što automatski daje 'krila' zlostavljačima da nastave to raditi. Jer, ako nemaju nikakve sankcije i vide da ih se ne može na taj način zaustaviti, oni jednostavno nastave zlostavljati. Oni će reći da to rade iz šale, a drugom djetetu, zapravo žrtvi, prave ogromne probleme", pojašnjava nam Đaltur.

Ovaj stručnjak odlučio je da društvene mreže iskoristi kako bi pozvao škole u Kantonu Sarajevo da mu se obrate i pozovu ga da održi besplatna predavanja o cyber nasilju i generalno opasnostima koje vrebaju online.

Vahidin Đaltur - undefined

Facebook: Vahidin Đaltur

Upitali smo ga da li je ta odluka o tim predavanjima došla kao posljedica svega onoga što gleda svakodnevno kao digitalni forenzičar?

"Apsolutno, to je bila prelomna tačka gdje sam vidio da naš sistem ne radi ništa po pitanju edukacije djece, pogotovo u osnovnom obrazovanju gdje bih, da se ja pitam, uveo to kao obavezan predmet ili u sklopu nekog predmeta gdje bi djeca imala edukaciju od malih nogu. Samim tim, imamo prevenciju u kasnijem životu te djece da ne naprave upravo ovakve pogrešne stvari ili žrtve od druge djece. Mi na žalost takvu vrstu prevencije i edukacije nemamo", napominje naš sagovornik.

Savjeti za djecu

Na pitanje koja su tri glavna savjeta koja im daje na tim predavanjima, Đaltur odgovara:

"Predavanje je koncipirano tako da se i eventualni zlostavljači osvijeste. Naprimjer, kažem im 'prije nego pošaljete takvu poruku zamislite kako biste reagovali da vama neko pošalje nešto takvo. Stavite se na mjesto te osobe'. Druga stvar, ukoliko zaista dobijete neku prijeteću ili uvredljivu poruku uradite odmah screenshot te prepiske, u suprotnom, ta osoba može izbrisati tu prepisku. Napravite screenshot iz jednog razloga, a to je da vam roditelji i nastavnici povjeruju da se zaista to dešava. Jer, ako nemate tu vrstu dokaza, roditelji i nastavnici često ne povjeruju i pripisuju to bezazlenim dječijim zadirkivanjima. Ako dijete naiđe na ovakav stav, ono više neće prijavljivati, zlostavljanje će se nastaviti i onda ulazimo u mnogo dublje probleme. Svakako savjetujem da sa zlostavljačima ne ulaze u raspravu već da blokiraju takvu osobu. Jer ulaskom u raspravu samo potpiruju nastavak zlostavljanja i mogu očekivati još gore uvrede."

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba upitali smo ga i šta vidi kao budućnost cyber sigurnosti i koliko upravo učešće u školskoj svakodnevici djece može utjecati na tu budućnost?

"Kao rješenje vidim da ovu tematiku treba uvesti u osnovno obrazovanje kao obavezan predmet ili u sklopunekog drugog predmeta. Tako da djeca od malih nogu shvate šta znači biti ii žrtva i napadač, koje su sankcije, i koje probleme to sve donosi. Jer, nečija šala može prouzrokovati veliki problem kod drugog djeteta. Tu će učiti i kako se zaštititi od određenih aplikacija na internetu – da ne daju svoje lične podatke, da se ne slikaju u raznim izdanjima, da razmisle kako se slikaju i šalju nepoznatim osobama", zaključuje na kraju razgovora za naš portal Vahidin Đaltur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije