U Njemačkoj skoro 200 hiljada zaraženih virusom - jučer umrlo troje

Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj skoro 200 hiljada zaraženih virusom - jučer umrlo troje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Broj potvrđenih slučajeva virusa korona u Njemačkoj povećan je za 537 - na 190.359, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Broj smrtnih slučajeva povećan je za tri - na 8.885.

Prethodnog dana u Njemačkoj je bilo 687 novoinficiranih virusom COVID-19.

Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj skočila je u nedjelju na 2,88 s 1,79 dan ranije, čime je zaraznost narasla iznad potrebnog nivoa za suzbijanje pandemije na dulji rok.

Rast postotka zaraze mogao bi obnoviti ograničenja u najvećej ekonomiji Europe što bi bio udarac za državu koja je uspješno obuzdavala širenje pandemije i održavala relativno nizak postotak smrtnosti. Stopa reprodukcije 'R' 2,88 znači da će sto osoba koje imaju koronavirus zaraziti njih još 288.

Inače, stopa reprodukcije treba biti manja od jedan za postupno suzbijanje bolesti.

Oštri porast stope reprodukcije u odnosu na 1,06 u petak, temelji se na prosječnoj vrijednosti u posljednja četiri dana, dok je, uzimajući u obzir prosječne vrijednosti u sedam dana, reprodukcijski broj porastao na 2,03, pokazuje nedjeljna statistika RKI-a.

RKI navodi da su prijenosi koronavirusa zabilježeni u domovima za starije i nemoćne, u bolnicama, azilima i institucijama za izbjeglice, u tvornicama za preradu mesa, logističkim kompanijama, kod sezonskih radnika na poljima te na religijskim događajima i obiteljskim okupljanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije