U Njemačkoj od 1. januara očekuju se promjene: 'Ovo će se osjetiti na novčaniku'

0
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj od 1. januara očekuju se promjene: 'Ovo će se osjetiti na novčaniku'
FOTO: Arhiv / Njemačka

Posljedice korona-krize osjetit će se i u idućoj godini.

Ekonomski analitičari predviđaju da bi stvari na ekonomskom planu građana Njemačke mogle izgledati ponešto bolje.

Mnogi će osjetiti posljedice ranije najavljenih poreznih olakšica.

Njemački portal Fenix-magazin napravio je spisak što bi sve trebalo biti bolje u idućoj godini za stanovnike Njemačke.

"Realni raspoloživi dohodak raste – Većina potrošača opet će imati malo više novca u novčaniku nego 2020. godine", predvidio je ekonomski stručnjak Torsten Schmidt s Instituta za ekonomska istraživanja RWI – Leibniz.

Smatra se kako taj plus neće biti osobito velik i da razina prije krize vjerojatno više neće biti dostignuta.

Društvo za istraživanje potrošača (GfK) pretpostavlja kako će se kupovna moć potrošača u Njemačkoj 2021. nominalno povećati za gotovo dva posto.

Ako se od toga oduzme stopa inflacije, stvarno povećanje trebalo bi biti znatno ispod jedan posto.

Prvo povećanje minimalne plaće od 1. januara stupa na snagu i znači da će doći do porast s 9,35 eura na 9,50 eura po satu, dok 1. juna minimalna plaća se povećava za još 10 centi.

Najavljeno je i povećanje prihoda svim onima koji počinju sa svojim pripravništvom, kao i onima koji primaju socijalnu pomoć. 

Penzije će se povećati, ali vjerojatno samo na istoku Njemačke Prema predviđanjima njemačkog mirovinskog osiguranja, mirovine penzionera u zapadnoj Njemačkoj neće povećati 2021. godine.

Povećanje će biti samo za umirovljenike na istoku Njemačke, gdje se očekuje mali plus tokom prilagodbe mirovina između istoka i zapada. Neki od razloza stagnacije su pad prosječne plaće i manji broj obveznika doprinosa zbog krize uzorkovane pandemijom. Koliko će ustvari to povećanje biti znat će se tek na proljeće.

Njemačka je još jedna od europskih zemalja u kojoj s početkom iduće godine kreće s isplatom osnovne penzije.

Ona je namijenjena onima koji su desetljećima radili, no nisu imali velike plaće. Savezno ministarstvo rada pretpostavlja da će oko 1,3 miliona ljudi imati koristi od osnovne penzije.

Doplata će iznositi u prosjeku 75 do 80 eura mjesečno. U novoj godini ponovo će se primjenjivati normalna stopa PDV-a kao i smanjena stopa PDV-a od 7 posto. No, očekuje se kako će biti povećan i dječji doplatak kao i porezni odbitak na djecu, javlja Fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije