U New Yorku četverostruko povećan broj hospitalizirane djece

0
Fena
U New Yorku četverostruko povećan broj hospitalizirane djece
Foto: Ilustracija / Broj slučajeva Covida u Sjedinjenim Državama je u porastu

S obzirom da je broj slučajeva soja omikron u porastu, zdravstveni zvaničnici u saveznoj državi New York u SAD-u izvijestili su o povećanju hospitalizirane djece, a Bijela kuća je obećala u nedjelju da će brzo riješiti nedostatak testova na Covid-19 u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo zdravlja države New York upozorilo je ,,na rastući trend pedijatrijskih hospitalizacija povezanih s Covid-om - navodi se u saopćenju, javlja ABC News.

U New Yorku je ,,identificirao četverostruko povećanje broja bolničkih prijema za djecu mlađu od 18 godina, za period od 5. decembra do ove posljednje sedmice u mjesecu - navodi se.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Otprilike polovina primljenih je mlađa od pet godina, starosna grupa koja ne ispunjava uslove za vakcinaciju, dodali su iz ministarstva.

Broj slučajeva Covida u Sjedinjenim Državama je u porastu, s prosječno skoro 190.000 novih infekcija dnevno u proteklih sedam dana, prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins.

Dolazak nove omikron varijante, uz proslave praznika koje obično uključuju putovanja i porodična okupljanja, izazvao je rast potražnje za testovima u Sjedinjenim Državama, gdje ih je teško nabaviti na mnogim lokacijama.

Glavni američki savjetnik za pandemiju Anthony Fauci u nedjelju je priznao ,,problem sa nedostatkom testova za Covid i obećao da će veći broj setova za testiranje biti dostupno Amerikancima od sljedećeg mjeseca.

"Jedan od problema je taj što to neće biti potpuno dostupno svima dok ne dođemo do januara i još uvijek postoje dijelovi u državi gdje ljudi imaju problema s testiranjem", rekao je Fauci za ABC News.

Predsjednik Joe Biden najavio je niz novih mjera dok se Sjedinjene Države bore protiv najnovijeg porasta infekcija uključujući isporuku pola milijarde besplatnih kućnih testova nakon nestašice tokom božićnih praznika.

Međutim, Bijela kuća, čija je strategija već sedmicama uglavnom bila fokusirana na vakcinaciju, suočila se sa snažnim kritikama zbog činjenice da mnogi testovi neće biti dostupni sve do početka januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije