U nedjelju se održavaju europski izbori: Objavljeni rezultati najnovije ankete

0
Radiosarajevo.ba
U nedjelju se održavaju europski izbori: Objavljeni rezultati najnovije ankete
Foto: EPA-EFA / Europski parlament

U nedjelju Hrvatska bira 12 zastupnika za Europski parlament, tko će idućih pet godina zastupati hrvatske interese u Europskoj uniji.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu takmičit će se 25 lista, odnosno 23 stranačke i dvije nezavisne, na kojima su imena 300 kandidata.

Svi oni biračima se službeno mogu predstavljati 44 dana, do petka, 7. lipnja, u ponoć kada nastupa dvodnevna izborna šutnja. HDZ-ovu listu nosi Andrej Plenković, Mostovu Božo Petrov, DP-ovu Ivan Penava, SDP-ovu koalicijsku Biljana Borzan.

Nermin Puškar za Radiosarajevo.ba: "Nisam vidio sebe kao solo artista, uspjeh je što sam opstao"

Nermin Puškar za Radiosarajevo.ba: "Nisam vidio sebe kao solo artista, uspjeh je što sam opstao"

U odnosu na izbore iz 2019., manje je i lista i kandidata. U 2019. u izbornoj utrci bile su 33 liste i 396 kandidata.

Promocija plus za RTL je provela posljednje istraživanje prije izbora, od 1. do 4. lipnja, a ovo su rezultati: HDZ je u tom razdoblju prvi izbor ispitanika s pet mandata, a ima mogućnost i za još jedan dodatni, granični mandat. SDP je na četiri mandata od čega je jedan granični pa bi bez njega mogli ostati.

Stranka Možemo! prema istraživanju dobiva jedan siguran mandat. Na jednom mandatu su i Domovinski pokret i MOST međutim, kod obje opcije u pitanju su granični mandati. Lista Pravo i pravda Mislava Kolakušića i šarena lista IDS-a, SDSS-a, HSLS-a i partnera prema rezultatima istraživanja ne osvajaju mandat, ali se bore za granične mandate od kojih su ipak udaljeniji od ostalih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije