... / U naletu dva tornada u Kini poginulo 12 ljudi

15. 05. 2021. u 11:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U naletu dva tornada nad kineskim gradom Wuhanom i gradom u istočnoj pokrajini Jiangsu poginulo je 12 ljudi, stotine su ozlijeđene i uništeni su domovi i imovina, objavila je danas službena novinska agencija Xinhua.

Osmero ljudi poginulo je u Wuhanu, u pokrajini Hubei, a 280 je ozlijeđeno nakon što je tornado u petak navečer opustošio okrug Caidian, prenosi Hina.

U tornadu je srušeno 27 kuća, a oštećeno još 130, kao i objekti na gradilištima, dodaje se.

"Odrastao sam u Wuhanu i nikada nisam vidio nešto slično", objavio je stanovnik grada putem kineske aplikacije Weibo.

"U posljednje vrijeme vremenske prilike su ekstremne", dodao je.

Još jedan tornado pogodio je grad Shengze, na području Suzhou u pokrajini Jiangsu, gdje su tornada česta, pri čemu su smrtno stradale četiri osobe, a 149 je ozlijeđeno.

Vatrogasci su priopćili da su vjetrovi oštetili elektroenergetske objekte i srušili nekoliko tvorničkih zgrada.

Tornada često pogađaju Jiangsu u kasno proljeće i rano ljeto.

Kinesko komercijalno čvorište Šangaj, udaljeno 100 km od Suzhoua, također je pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme, zbog čega su meteorološki dužnosnici proglasili uzbunu.

"Kina se suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima kao posljedicom klimatskih promjena", rekao je novinarima u aprilu meteorolog Jia Xiaolong dodajući kako se očekuje da će rizik od katastrofalnih vrućina i poplava sljedećih godina biti sve veći.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA