Alarmantno: U najmlađoj državi svijeta odvija se genocid

Radiosarajevo.ba
Alarmantno: U najmlađoj državi svijeta odvija se genocid
YouTube / Prtscr
Britanska državna tajnica Priti Patel izjavila je da je konflikt u Južnom Sudanu "plemenski genocid" te pozvala regionalne vođe da učine više kako bi prisilili vladu da zaustavi "masakr", piše ABC News.

Patel je također rekla da je situacija u državi "gnusna i nehumana". Ubijeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, a uz sukobe najmlađoj svjetskoj naciji prijeti i umiranje od gladi.

Državu pale do temelja, režu glave i siluju žene

Patel je posjetila Južni Sudan i sastala se s predsjednikom Salvom Kiirom, čija vlada je optužena za blokiranje dostave hrane u neka državna područja.

U Ugandi je posjetila izbjeglička naselja u kojima se nalazi oko milion stanovnika Južnog Sudana. U razgovoru za Associated Press Patel je izjavila da državu pale do temelja, siluju žene, režu glave i koriste hranu kao ratno oružje.

"Ostatak regije ne može samo sjediti i gledati"

"Ovo je plemensko nasilje i to znači da se događa genocid. Ostale vođe u regiji ne mogu samo sjediti i gledati. Moraju pozvati predsjednika da učini nešto te dovedu mir u tu državu", rekla je Patel.

UN je prošli mjesec objavio izvješće u kojem javlja da se u Južnom Sudanu odvija etničko čišćenje koje provodi vlada i njeni saveznici.

Građanski rat u Južnom Sudanu počeo je 2013., samo dvije godine nakon što je država proglasila nezavisnost od Sudana. Više od 1,5 miliona ljudi je pobjeglo iz države, što je označilo najveću afričku izbjegličku krizu, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije