U Melbourneu rekordan broj zaraženih uprkos dvomjesečnom lockdownu

0
Radiosarajevo.ba
 U Melbourneu rekordan broj zaraženih uprkos dvomjesečnom lockdownu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U australskom Melbourneu je broj zaraženih dosegao rekordni nivo u četvrtak, a ljekari to pripisuju ilegalnim kućnim okupljanjima radi gledanja ključnih sportskih događaja za vrijeme gotovo dvomjesečnog lockdowna

Vlasti u Victoriji, gdje se Melbourne nalazi, procjenjuju da se blizu trećine novih zaraza od ukupno 1.438 može povezati s kućnim okupljanjima prošlog vikenda, na kojima se gledalo veliko finale australskog nogometa, javlja Hina.

"Mnogi od tih slučajeva mogli su se potpuno izbjeći...Ne pokušavam ikoga okriviti, samo pokušavam objasniti jer će se mnogi ljudi pitati - kako je to moglo otići tako brzo, tako daleko", rekao je državni premijer Daniel Andrews na konferenciji za novinare. 

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Dužnosnici su ustanovili da je brojka od četvrtka, skok od 50 posto prema 950 slučajeva u srijedu, "veliki zastoj" u suzbijanju epidemije, dok se utrkuju u cijepljenju 5,5 miliona odrasle populacije u toj saveznoj državi.

Polovica stanovništva u državi starija od 16 godina primila je prvu dozu, što je ispod nacionalnog prosjeka od 53 posto, jer su dužnosnici nakon povećanja zaliha prepolovili intervale između primanja Pfizera u državnim centrima za cijepljenje na tri sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije