U Maroku srušen temperaturni rekord, prijašnji iznosio 49,9 stepeni

0
Hina
U Maroku srušen temperaturni rekord, prijašnji iznosio 49,9 stepeni
Foto: EPA / Maroko / Ilustracija

Na meteorološkoj stanici u Agadiru, na jugu Maroka, u petak, 12. augusta, izmjereno je 50,4 Celzijeva stepena, što je novi rekord na državnoj razini, saopćila je danas, 13. augusta, Glavna uprava za meteorologiju (DGM).

Prethodni rekord izmjeren je 13. jula (49,9 stepeni) u Smari, u zapadnoj Sahari, navodi DGM.

Ovo je prvi put da izmjerena temperatura u Maroku premašuje 50 stepeni, objavila je državna meteorološka služba. Od početka ljeta čitav marokanski teritorij zahvatio je niz toplinskih valova koji su podigli temperaturu na rekordnu razinu.

Ko će postati direktor SIPA-e: Nezavisni odbor donio odluku o raspisivanju konkursa

Ko će postati direktor SIPA-e: Nezavisni odbor donio odluku o raspisivanju konkursa

"Ovaj toplotni val je posljedica dolaska mase suhog i vrućeg zraka s juga koji je prouzročio osjetan porast temperature, premašivši mjesečni prosjek za 5 do 13 stepeni, naročito u petak, 11. augusta i u subotu, 12. augusta", navodi DGM u saopćenju.

Toplotni val je zadnjih dana prouzročio šumske požare na sjeveru zemlje, blizu Tangera i istočnije, u pokrajini Tazi, objavili su novinari AFP-a s terena. Ovi požari, ograničenih razmjera, ali poticani jakim vjetrom, oštetili su i uništili stotine hektara šume. Zasad bez žrtava.

Europska služba Copernicus je objavila da je juli 2023. daleko najvrući mjesec otkad je mjerenja, za 0.33 stepena topliji od jula 2019. koji je dosad držao taj rekord.

U Maroku je ovaj juli na četvrtom mjestu najtoplijih julova od 1961. DGM ipak predviđa idućih dana lagan pad temperature na sjeveru magrebske zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije