U Maroku i Tunisu održani protesti zbog Trumpovog mirovnog plana

Radiosarajevo.ba
U Maroku i Tunisu održani protesti zbog Trumpovog mirovnog plana
FOTO: AA / U Maroku i Tunisu održani protesti zbog Trumpovog takozvanog mirovnog plana

Hiljade demonstranata okupile su se danas na protestima u Maroku i Tunisu na kojima su osudili takozvani mirovni plan za Bliski istok kojeg je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralni skup u marokanskom Rabatu podržale su brojne političke partije, nevladine organizacije i aktivisti, a demonstranti su proli kroz centar grada do zgrade parlamenta.

Sličan protestni skup u Sfaxu na jugu Tunisa organizirali su radnički sindikati.

Sa protesta u Maroku i Tunisu su poslane poruke da je Trumpov takozvani mirovni plan neprihvatljiv, a zemlje islamskog svijeta su pozvane da se ujedine u borbi za palestinsko pitanje.

Demonstranti su zapalili američke i izraelske zastave i uzvikivali slogane podrške Palestini.

Takozvani mirovni bliskoistočni plan Trump je objavio u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a između ostalog planom se Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.
Trump je poručio da je to posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorični odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava palestinskog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije