U Mađarskoj i Slovačkoj se pripremaju za najgore: Dignut stepen pripravnosti, a vodostaji sve veći

2
Radiosarajevo.ba
U Mađarskoj i Slovačkoj se pripremaju za najgore: Dignut stepen pripravnosti, a vodostaji sve veći
Foto: X/Screenshot / Poplave u Bratislavi

U poplavama u središnjoj Europi, prema trenutnim informacijama, poginulo je osmero ljudi.

Više hiljada je evakuirano u Češkoj nakon višednevnih olujnih kiša što je dovelo do izlijevanje rijeka iz korita u nekoliko dijelova regije, a slovačke vlasti sve više upozoravaju na poplavna područja, te sigurnost istih. 

Ciklona Boris izazvao je pljuskove od Austrije do Rumunjske, što je dovelo do nekih od najgorih poplava u gotovo tri desetljeća u teško pogođenim područjima u Češkoj i Poljskoj.

Ministar Zukan Helez potvrdio da će OSBiH učestvovati u važnoj "misiji"

Ministar Zukan Helez potvrdio da će OSBiH učestvovati u važnoj "misiji"

Prema portalu tvnoviny.sk, gradovi i sela u južnoj Slovačkoj također se moraju pripremiti za stepen pripravnosti za poplave trećeg stepena.

Sve više vode u Bos stiže iz Bratislave, vodostaj u glavnom gradu tokom noći sa nedjelje 15. septembra na ponedjeljak 16. septembar, iznosio je oko devet i po metara.

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Država je spremna da otvori brane za elektranu, što bi bio najgori scenario jer od vode više ne bi bilo ništa.

Elektrana Bos tradicionalno povećava protok i proizvodi više električne energije kada je vodostaj na Dunavu visok. Međutim, zbog toga se plimni val nastavlja širiti prema jugoistoku, odnosno prema Medve i Komaromu. Na Medve će vrhunac vode biti u noći sa ponedjeljka 16. septembra na utorak 17. septembar, a maksimalni vodostaj iznosit će oko 830 centimetara.

Ma nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon: a hét második felében érkezik...

Posted by Karácsony Gergely on Sunday, September 15, 2024

Mađarska se također priprema za najgore.

Gotovo rekordna količina vode stići će s poplavom u Szigetkoz, gdje je već prisutno više od pet stotina stručnjaka Državne uprave za vodne resurse (OVF), rekao je glasnogovornik OVF-a na trenutnom kanalu M1 u ponedjeljak ujutro, 16. septembra.

Prema najnovijim prognozama sve je izvjesnije da će u Mađarsku stići vrlo velika količina vode, uzrokovana ciklonom Boris.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije