U krvi najviših europskih dužnosnika pronađene 'vječne hemikalije'

1
Hina
U krvi najviših europskih dužnosnika pronađene 'vječne hemikalije'
Foto: Photojoiner / Margrethe Vestager

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša identificirale su otrovne 'vječne hemikalije' u krvi najviših dužnosnika Europske unije, u sklopu kampanje da se uvede europska zabrana za te hemikalije uprkos velikom otporu industrije.

Svaki od 16 političara i javnih osoba koje su sudjelovale u ispitivanju - među kojima su bili izvršna potpredsjednica Europske komisije za digitalni razvoj i povjerenica za tržišno takmičenje Margrethe Vestager, bivši izvršni potpredsjednik Europske komisije za Zeleni plan i povjerenik za zaštitu klime Frans Timmermans te europski povjerenik za zaštitu okoliša Virginijus Sinkevičius - imali su najmanje sedam vrsta otrovnih PFAS (perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari) hemikalija u krvi. U pet slučajeva količina je "premašivala važeći sigurnosni prag" za te hemikalije.

PFAS hemikalije, koje se koriste u predmetima za svakodnevnu upotrebu, kao što su tave s neprijanjajućim dnom i kabanice te u proizvodnji poluvodiča i baterija, povezuje se s nizom teških bolesti uključujući rak i neplodnost.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Poznate su kao i 'vječne hemikalije' jer se prirodno ne raspadaju u okolišu, a pronađene su u uzorcima kišnice, tla i majčinog mlijeka.

"Iz ovoga sam naučila da sami možete poduzeti niz stvari, ali to nije dovoljno", rekla je Vestager za Politico, dodajući da 30 godina nastoji izbjegavati otrovne hemikalije u kozmetici. "PFAS hemikalije gotovo su posvuda."

Budite oprezni: Plinski šporet može ugroziti vaše zdravlje, ali postoji rješenje

Budite oprezni: Plinski šporet može ugroziti vaše zdravlje, ali postoji rješenje

"Građani moraju biti zaštićeni od vječnih hemikalija", rekao je Timmermans, koji je napustio dužnost u Bruxellesu i vratio se u nacionalnu politiku u Nizozemskoj. "Moramo zaustaviti sva ispuštanja tog legaliziranog smeća."

Testiranja krvi, koja su proveli Europski ured za okoliš (EEB) i ChemSec, dio su kampanje podizanja svijesti koju predvode nevladine organizacije u trenutku kada EU razmatra potencijalnu zabranu tih hemikalija. 

Europska komisija obećala je postepeno zabraniti PFAS hemikalije zbog njihovog utjecaja na okoliš i zdravlje, osim u slučajevima kada su dokazano nezamjenjive i 'esencijalne' za društvo.

Ali prijedlog pet europskih zemalja da ih se zabrani izazvao je velik otpor niza sektora koji trenutačno o njima ovise upozoravajući da bi nove mjere naštetile europskoj konkurentnosti. 

Da bi se postupno zabranilo PFAS hemikalije, treba proći dugačak proces. Odbori Europske agencije za hemikalije prvo moraju iznijeti svoje mišljenje o prijedlogu zabrane Komisiji, a za to nije definiran rok

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije