U Kabulu oteta humanitarka

Anadolija
U Kabulu oteta humanitarka
EPA / Arhiv
Australka koja radi za humanitarnu organizaciju u afganistanskom gradu Kabulu kidnapovana je u subotu navečer, što je najnovija u nizu otmica stranaca u toj zemlji, saopštila je lokalna policija.

Humanitarna radnica, koja ima dvojno državljanstvo Afganistana i Australije, radila je kao savjetnik u Agenciji za koordinaciju afganistanske pomoći i razvoja (ACBAR).

Otmica se dogodila u subotu navečer u naselju Qal-eGatehullahl kada su četiri naoružana, zasad neidentificirana napadača prisilili humanitarku da uđe u automobil.

Načelnik policije u Kabulu general Abdul Rahman Rahimi je kazao da je Australka bila sa svojim vozačem u trenutku kada je oteta. 

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu, a policija je pokrenula istragu.

Ovo je posljednja u nizu otmica u Afganistanu, gdje kidnapovanja već dugo predstavljaju sigurnosnu zabrinutost u ratom razorenoj zemlji i često ih organizuju kriminalne grupe u cilju dobivanja otkupnine.

Indijska humanitarna radnica Judith D’Souza, koja je radila za Fondaciju Aga Khan, oteta je u junu, nekoliko sedmica nakon otmice australske humanitarke Katherine Jane Wilson, krajem aprila u Jalalabadu, na istoku Afganistana. Obje su oslobođene, a detaljnih informacija o njihovim otmicama bilo je veoma malo.

Također, dva strana profesora s Američkog univerziteta u Afganistanu, jedan Australijanac i jedan Amerikanac, kidnapovani su u blizini univerziteta u augustu. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu i trenutno se ne zna gdje se oni nalaze.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova u pisanom saopštenju je pozvalo svoje državljane da ne putuju u Afganistan zbog "izuzetno opasne sigurnosne situacije."

Sjedinjene Američke Države su ranije također upozorile svoje državljane na vrlo visok rizik od otmica nakon što je jedan Amerikanac izbjegao pokušaj otmice u centru afganistanske prijestolnice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije