U Indiji crni COVID rekord već četvrti dan: Nestaje kisika i mjesta u bolnicama

0
Hina
U Indiji crni COVID rekord već četvrti dan: Nestaje kisika i mjesta u bolnicama
Foto: EPA-EFE / Indija, arhiva

Indija je u nedjelju zabilježila rekordni broj oboljelih od koronavirusa, što povećava pritisak na bolnički sistem koji se urušava pod pritiskom broja oboljelih i nestašica kisika i lijekova, prenose svjetski mediji.

S 349.691 novooboljelim u nedjelju u zemlji je evidentirano ukupno gotovo 17 miliona oboljelih od početka pandemije, prenio je BBC.

Prepune bolnice danima grčevito pokušavaju nabaviti kisik i odbijaju nove bolesnike, a indijska vlada angažirala je vojne zračne snage u pokušaju da osigura dostavu bolnicama u najpogođenijim područjima.

Stanje je posebno teško u glavnom gradu Delhiju gdje pacijenti umiru u bolnicama jer nema više kisika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je stanje u Indiji "pogubni podsjetnik" na ono što koronavirus može uzrokovati.

U protekla 24 sata u Indiji broj umrlih povećao se za 2767, do sada najviše u jednom danu.

Početkom godine, indijska je vlada mislila da je pobijedila virus.

Sredinom februara broj novozaraženih smanjio se na 11.000 dnevno, počeo je izvoz cjepiva i u je ministarstvo zdravstva objavilo da je u završnici epidemije koronavirusa.

Ali,  od tada je izbio novi val potaknut pojavom novih varijanti koronavirusa, kao i masovnim okupljanjima poput festivala Kumbh Mela, koji je početkom aprila privukao milione hodočasnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije