Nakon izvještaja o američkim žrtvama u Kabulu, Biden u sobi za vanredne situacije

2
Radiosarajevo.ba
Nakon izvještaja o američkim žrtvama u Kabulu, Biden u sobi za vanredne situacije
EPA / Eksplozija u Kabulu

Nakon što je odjeknula vijest da je došlo do eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu, iz minute u minut pristižu novi detalji.

Trenutno najnovija vijest jeste da je predsjednik Joe Biden, trenutno u sobi za vanredne situacije (Situation Room), zajedno sa ministrom odbrane Lloydom Austinom i državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, piše The Guardian.

Situation Room je centar za upravljanje obavještajnim podacima u podrumu zapadnog krila Bijele kuće, koji vodi osoblje Vijeća za nacionalnu sigurnost a koriste ga predsjednik i njegovi savjetnici za praćenje i odlučivanje u krizama i za obavljanje sigurne komunikacije sa drugim osobama, obično u inostranstvu.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Ova prostorija je opremljena naprednom sigurnom komunikacijskom opremom za predsjednika radi održavanja komande i kontrole nad američkim vojnim snagama širom svijeta.

Vlada Velike Britanije najavila je krizni sastanak nakon eksplozije kod aerodroma u Kabulu.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izjavio je da je otkazana posjeta kancelarke Angele Merkel Izraelu koja je bila planirana od 28. do 30. augusta.

U saopćenju je istaknuto da su se obje strane složile da posjeta bude upriličena nekada kasnije.

Novinar u Kabulu preveo je i poslao ovu izjavu glasnogovornika talibana Zabiullaha Mudžahida, koji je rekao da je Amerikancima rečeno da postoji mogućnost napada Islamske države na aerodrom u Kabulu.

“Talibani su predani međunarodnoj zajednici i neće dopustiti teroristima da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije. Talibani su upozorili američke trupe na moguće terorističke grupe poput ISIS -a”, rekao je Mudžahid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije