U centralnom Mediteranu spašeno 629 migranata: Više od stotinu djece

Anadolija
U centralnom Mediteranu spašeno 629 migranata: Više od stotinu djece

Na području centralnog Mediterana spašeno je 629 migranata, saopćila je nevladina organizacija SOS Mediterranee. Na Twitter nalogu organizacije saopćeno je kako je tokom noći u šest akcija spašeno 629 osoba.

”Među njima je 123 djece bez pratnje, 11 maloljetnika i sedam trudnica”, navedeno je.

SOS Mediterranee je spasio 229 migranata, a 400 su spasile obalska straža Italije i trgovački brodovi koji su se nalazili u blizini. Migranti su potom prebačeni na brod Aquarius.

Talijanska novinska agencija ANSA javila je kako još uvijek nije određena luka za brod na kojem se s migrantima nalaze članovi Ljekara bez granica (MSF).

Italija ne dozvoljava uplovljavanje broda u bilo koju luku, a o tome je obavijestila i vlasti na Malti. U hitnom pismu upućenom vlastima na Malti ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini zatražio je dozvolu da brod Aquaris koji prevozi 629 migranata uplovi u Vallettu.

”U 2018. u Sredozemnom moru je smrtno stradalo više od 750 ljudi. Spašavanje ljudskih života u moru trebao bi ostati prioritet svih zemalja“, kazala je Carlotta Sami iz Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) kao reakciju na pismo.

Malta jučer nije dozvolila brodu nevladine organizacije Seefuchs koji je prevozio 126 migranata da uplovi u njenu luku. Intervenirala je talijanska obalska straža, nakon čega je brod uplovio u luku Pozzallo, na jugu Italije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije