U budžet uplaćuju mnogo više nego što troše: Njemačka i dalje najveći finansijer Evropske unije

0
Radiosarajevo.ba
U budžet uplaćuju mnogo više nego što troše: Njemačka i dalje najveći finansijer Evropske unije
Foto: Pexels / Njemačka

Njemačka je prošle godine u budžet Europske unije uplatila znatno više nego što je iz njega potrošila, saopštio je Njemački ekonomski institut koji je analizirao podatke Europske komisije.

U budžet EU Njemačka je 2023. uplatila oko 17,4 milijarde eura više nego što je primila, što je čini najvećim neto davaocem doprinosa. Godinu ranije je dala 19,7 milijardi eura.

Na drugom mestu je Francuska koja je prošle godine uplatila skoro devet milijardi eura više nego što je iz budžeta EU povukla, piše dpa. Na trećem mestu je Italija sa neto doprinosom od oko 4,5 milijardi eura. Najveći neto primalac u 2023. – kao i prethodne godine – bila je Poljska sa 8,2 milijarde eura. Iza nje su Rumunija sa šest milijardi eura i Mađarska sa 4,6 milijardi eura.

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

Kada se pogledaju neto plaćanja po stanovniku, procjena pokazuje da je Irska na vrhu sa 236 eura. U Njemačkoj su isplate iznosile 206 eura po stanovniku. Budžet Unije je u 2023. iznosio 173,1 milijardu eura. Od toga je 143,4 milijarde eura otišlo državama članicama.

Pored toga, bilo je sredstava iz evropskog fonda za oporavak od pandemije od 66,1 milijardu evra, od čega su 64,6 milijardi evra iskoristile članice. Kao najveći neto finansijer Unije, Njemačka obezbeđuje skoro četvrtinu sredstava. Njemačka vlada istovremeno naglašava da Njemačka takođe ima više koristi od unutrašnjeg tržišta EU nego bilo koja druga članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije