U Britaniju stiže nova oluja nakon smrtonosne Ishe: Objavljena ozbiljna upozorenja

0
Radiosarajevo.ba
U Britaniju stiže nova oluja nakon smrtonosne Ishe: Objavljena ozbiljna upozorenja
Foto: Pexels / Dolazi jak jugo

Nakon razorne oluje Isha koja je poharala Ujedinjeno Kraljevstvo vjetrom, meteorološke službe najavljuju novi izazov u obliku oluje Jocelyn. Dok se čišćenje i popravci još uvijek odvijaju nakon posljednjeg nevremena u kojem su poginula najmanje tri vozača, Jocelyn donosi nove izazove s jakim vjetrovima i obilnom kišom.

Meteorološka upozorenja za vjetar i kišu obuhvataju veći dio Ujedinjenog Kraljevstva, s očekivanim utjecajem na sjevernu polovinu zemlje. Utorak navečer i srijeda donose vlažno i vjetrovito vrijeme, s naglaskom na sjevernom području.

Žuta upozorenja za vjetar i kišu već su izdata, a jantarno upozorenje na obalu sjeverozapada i sjevera Škotske naglašava opasnost od velikih valova. Meteorolozi predviđaju akumulacije padavina u različitim dijelovima zemlje, a udari vjetra mogu doseći brzinu od 55 do 65 mph, s lokalnim područjima koja mogu doživjeti udare do 75 do 80 mph.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Glavni meteorolog meteorološkog ureda, Steve Willington, upozorava da, iako Jocelyn može biti manje razorna od prethodne oluje Isha, potencijal za dodatne probleme i oštećenja i dalje postoji. Očekuje se da će vjetar postupno popustiti do srijede, ali nestabilno vrijeme zadržat će se na sjeverozapadu.

Oluja Jocelyn označava deseti nazivljeni meteorološki događaj u posljednjih pet mjeseci i drugi put u sezoni oluja u Velikoj Britaniji da se koristi slovo "J" u abecedi. Met Office i dalje prate situaciju, a stanovnici se pozivaju na oprez i praćenje najnovijih informacija od nadležnih službi.

Očekuje se da će se poteškoće u saobraćaju, prekidima u opskrbi strujom te poremećajima u zračnom i pomorskom saobraćaju nastaviti, stoga se preporučuje redovito praćenje obavijesti od strane vlasti i prijevoznih operatera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije