U bogatoj evropskoj zemlji rekordan broj osoba traži pomoć

Anadolija
U bogatoj evropskoj zemlji rekordan broj osoba traži pomoć
FOTO: Arhiv / Danska: Sve više porodica se obraća sa pomoć

Rekordan broj porodica u Danskoj obratio se tamošnjem Crvenom križu za pomoć uoči ovogodišnjeg Božića. 

Iz Crvenog križa Danske očekuju da će za Božić podijeliti obroke za oko 12.000 porodica.

Iako porast broja ljudi koji se obraćaju za pomoć dobrotvornim organizacijama zvuči zabrinjavajuće, dijelom je to i zbog smanjenja negativnih konotacija koje se povezuju s finansijskim poteškoćama, navodi Ziga Friberg, šefica Odjela za dobrotvorne svrhe Crvenog križa.

"U posljednjih deset godina, došlo je do ogromnog porasta broja porodica sa djecom koja podnose zahtjev za božićnu pomoć. Ove godine ćemo postići rekord", istakla je Friberg za list "Politiken".

U 2010. godini 1.600 porodica s djecom dobilo je pomoć Crvenog križa za vrijeme božićnih praznika. U 2015. godini je taj broj povećan na 7.300, a u 2018. na 11.700.

Pomoć mogu dobiti porodice s djecom koje ne dobijaju pomoć od drugih dobrotvornih organizacija, a jedan od kriterijuma je i da Crveni križ razmijeni informacije o porodici s lokalnim vlastima, budući da su socijalne službe te koje obično dijele božićne paketiće onima kojima su najpotrebniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije