U Berlinu počelo suđenje za pljačku "tešku" 49 miliona eura: Jedan od osumnjičenih uhapšen u BiH

0
Radiosarajevo.ba
U Berlinu počelo suđenje za pljačku "tešku" 49 miliona eura: Jedan od osumnjičenih uhapšen u BiH
FOTO: Pixabay / Njemačka policija / Ilustracija

Suđenje za jednu od najvećih pljački u berlinskom podzemlju počelo je u petak, 8. oktobra, u sudu u Berlinu, a jedan od osumnjičenih uhapšen je u junu mjesecu u Bosni i Hercegovini i izručen Njemačkoj.

Naime, radi se o pljački sigurnosnog trezora u berlinskoj Fasanenstrasse, gdje su lopovi upali 19. novembra, 2022. godine i otvarali sefove punih 12 sati. Njihov ukupni plijen je procijenjen na 49 miliona eura!

Direktni izvršioci pljačke pripada tzv. "Miri klanu", arapskom klanu poznatom u njemačkom podzemlju, a svi oni imaju njemačke pasoše. Insajder im je bio jedna od rukovodilaca kompanije koju su opljačkali. Njemu su obećali milionski iznos.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Tomas St., jedan od glavnih rukovodilaca opljačkane ustanove, iako osumnjičeni, ujedno je i krunski svjedok. On se nalazi na tajnoj lokaciji sa svojom porodicom, jer mu je život ugrožen s obzirom da ih je sve odao.

Kako prenose njemački mediji, oni su za 12 sati uspjeli da od 2.000 sefova otvore 295, iz kojih su uzeli nakit i sve što je vrijedno. U njihovom plijenu nalazi se i 996 luksuznih satova.

Osumnjičeni, koji su se pojavili pred sudom su Bilal M. (42) iz Šeneberga koji je sa Tomasom St. i ranije "sarađivao". Navodno, postoji sumnja da su njih dvojica "oprali" više od 18 miliona eura sumnjivim transakcijama.

Drugi osumnjičeni je Mahmud M. (26) iz Nojkelna, koji je ujedno i najmlađi u grupi. On je navodno nećak Muhameta H, također osumnjičenog, iz mjesta Rudov, koji je u kriminalnim krugovima poznat kao "Mo". On je otac sedmoro djece, ekspert za provale i čovjek za "komplikovane slučajeve" u berlinskom podzemlju.

Četvrti osumnjičeni je Kenan S. (28), isto iz Nojkelna koji je bio prerušen u zaštitara. On je isto poznat njemačkoj policiji, uglavnom zbog oružanih pljački. U vrijeme zločina bio na uslovnoj slobodi. Uhapšen je u junu mjesecu u Sarajevu i izručen Berlinu, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije