U Berlinu održan protest protiv Trumpove odluke o Jerusalemu

Anadolija
U Berlinu održan protest protiv Trumpove odluke o Jerusalemu
U glavnom gradu Njemačke u petak je održan protest protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojom je Jerusalem priznao kao glavni grad Izraela.

Protest je organizirala Unija palestinskih žena u Njemačkoj, a grupa koju je činio veliki broj djece i žena, okupila se ispred zgrade ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Berlinu.

Okupljeni su tokom protesta na trgu Pariser zapalili svijeće i postavili maketu džamije Al-Aksa. Također, istaknute su turska i palestinska zastava, kao i transparent "Sloboda za palestinsku djecu".

Osim toga, demonstranti su nosili i fotografije mladih Palestinaca Ahede at-Tamimi i Fawzja al-Juneidija, koji su tokom proteklih dana završili u izraelskim zatvorima.

S protesta je poručeno kako se krše prava palestinskog naroda te kako okupatorska izraelska država nemilosrdno vrši napade na Palestince.

Također, okupljeni su istakli kako predsjednik SAD-a Donald Trump treba hitno povući odluku kojom Jerusalem priznaje za glavni grad Izraela, da međunarodna zajednica treba pružiti podršku palestinskom narodu i da se moraju zaustavi aktivnosti okupatorskog Izraela.

Protest u Berlinu, tokom kojeg nije bilo incidenata, okončan je čitanjem poezije i marševa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije