COVID / U Belgiji sedmero štićenika doma za umirovljenike umrlo od kolumbijske varijante

06. 08. 2021. u 17:19:00 Hina

Shares: 0

Sedmero štićenika doma za umirovljenike u Belgiji umrlo je pošto su se zarazili kolumbijskom varijantom koronavirusa, unatoč tome što su bili u cijelosti cijepljeni, objavili su u petak virolozi koji su analizirali virus.

Ta varijanta koronavirusa, B.1.621, prvi se put pojavila u Kolumbiji, a zadnjih je tjedana potvrđena u Sjedinjenim Državama, dok je u Europi još rijetka.

Sedmero ljudi koji su umrli u domu za umirovljenike u belgijskom gradu Zaventemu, nedaleko od Bruxellesa, bili su osamdesetogodišnjaci ili devedesetogodišnjaci, a neki su već bili lošeg zdravlja, rekao je Marc Van Ranst, virolog na Univerzitetu u Leuvenu koje je analiziralo varijantu virusa iz tog doma.

Dodao je da je zabrinjavajuće što su umrli iako su bili u cijelosti cijepljeni.

Naučnici još ne znaju je li kolumbijska varijanta lakše prenosiva od drugih, rekao je.

U Belgiji, ta varijanta čini manje od 1 posto poznatih slučajeva COVID-19, rekao je, u odnosu na 2 posto u SAD-u i više od toga na Floridi.

U Zaventemu se zarazio 21 štićenik doma za umirovljenike te nekoliko zaposlenika. Zaposlenici doma imali su samo blage simptome.

Van Ranst je rekao da je u Belgiji dominantna delta varijanta virusa koja se prvi put pojavila u Indiji i koja je odgovorna za 95 posto slučajeva zaraze, a slijedi alfa ili britanska varijanta koja je prije dominirala.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)