U Barceloni 50 ministara pozvalo na prekid rata u Gazi: Učestvovao i Konaković - evo šta je poručio

0
Radiosarajevo.ba
U Barceloni 50 ministara pozvalo na prekid rata u Gazi: Učestvovao i Konaković - evo šta je poručio
Foto: Radiosarajevo.ba / Skup u Španiji na kojem učestvuje i Konaković

Protesti podrške za Palestinski narod dešavaju se u svjetlu 8. Foruma Unije za Mediteran, koja je danas u Barceloni okupila ministre iz oko 50 zemalja Mediterana, Europske unije i Saudijske Arabije.

Geografsko područje Sredozemlja privilegirano je prirodnim bogatstvima, klimatskim blagodetima, dinamičnom poviješću i kulturnim spomenicima koji svjedoče o slavnim civilizacijama. Ali, danas se Mediteran suočava sa višestrukim uništavanjem - klimatske promjene sa pošastima požara i poplava; zagađenje mora, tla i zraka; izazovi održive, plave i zelene ekonomije, a iznad svega - ratni sukobi koji su prijetnja sigurnosti svakog stanovnika.

Rat u Palestini, agresija Izraela na palestinska područja - kako su rekli brojni govornici te 'genocid protiv palestinskog naroda', kako su to okarakterizirali neki govornici, jedina je tema ovog skupa.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Zemlje učesnice 8. Foruma Unije za Mediteran bez izuzetka pozivaju na prekid vatre i trenutno započinjanje uspostavljanja trajnog mira i žurnu akciju u rješavanju humanitarne krize. Bez izuzetka osuđuju teroristički napad Hamasa 7. oktobra i bez izuzetka osuđuju masovno ubijanje nevinih civila u Gazi, dok se broj žrtava popeo na više od 15.000. Bez izuzetka pozivaju na povećanje humanitarne pomoći i dugoročne akcije koje će pomoći uspotavi mira između Izraela u Palestine.

Ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki obratio se skupu uz konstataciju da izraelska agresija i masovna ubistva imaju za cilj izmjenu demografske strukture u Gazi i na Zapadnoj Obali.

Riyad al-Maliki
Foto: Radiosarajevo.ba: Riyad al-Maliki

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je upozorio da narodi naše zemlje mogu svjedočiti o ratnim strahotama, ali i važnosti konstantnog dijaloga i probalaženja rješenja za uspostavljanje mira.

"Tokom rata i pokolja nad našim civilima širom zemlje, imali smo nultu toleranciju za ratne zločine s naše strane i procesuirali smo nekoliko pojedinačnih slučajeva s naše strane koji su napadali ili ubijali civile. Pravila rata su vrlo jasna, nevini životi su nevini životi bez obzira na stranu kojoj pripadaju i nikada ne bi trebalo biti nikakvog opravdanja za ubijanje civila", istakao je Konaković.

Tvrdi da bi Bosna i Hercegovina bi mogla poslužiti kao primjer kako ratne zločine pripisati onima koji su ih činili i onima koji su ih naređivali, ali nikada, baš nikada ne generalizirati i optuživati cijeli narod za ratne zločine koje su počinili neki od njih. Dodao je da je, zbog sve ubijene djece, potrebno podjednako nastojati osigurati mirnu i prosperitetnu budućnost i izraelske i palestinske djece te da nijedno dijete nije vrednije od drugog.

Konaković je poručio da je potrebno hitno zaustaviti rat, implementirati dvodržavno rješenje i početi graditi trajni mir.

U svom uvodnom izlaganju, jedan od domaćina skupa, ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Jose Manuel Albarez Bueno, definirao je četiri koraka koji odražavaju stav njegove zemlje:

  1. Odmah zaustaviti stradanje nevinih i pohačati humanitarnu pomoć Gazi. Španija je utrostručila pomoć.
  2. Hamas ne može dalje upravljati Gazom, jer Hamas nema mirovnu agendu i Hamas nije partner.
  3. Samo palestinske vlasti mogu zamijeniti Hamas u Gazi. U tome im treba pomoći. Zato zemlje EU, zemlje Mediterana i Arapske zemlje moraju dati pozitivno reagirati na palestinske vlasti.
  4. I četvrto - ako želimo da palestinske vlasti budu prisutne na cijeloj palestinskoj teritoriji, trebamo podržati soluciju koja se bazira na postojanju dvije države: Izraela i Palestine. Upravo takvo rješenje treba staviti na stol Međunarodne mirovne konferencije koju treba održati u što kraćem roku, a Španija ju je predložila.
Elmedin Konaković učestvuje na Osmom forumu Unije za Mediteran u Barceloni

Elmedin Konaković učestvuje na Osmom forumu Unije za Mediteran u Barceloni

Visoki predstavnik EU Josep Borell konstatirao je da mu je žao zbog izostanka Izraela s današnjeg skupa Unije za Mediteran, za koju je ta zemlja bila jedna od osnivačica.

"Ništa ne može opravdati horor koji je Hamas počinio 7 oktobra, i ništa ne može opravdati horor koji je uslijedio. Moramo napraviti održivo političko rješenje i prekinuti ciklus nasilja za sva vremena. Ništa ne može osigurati prosperitet kao mir sam po sebi. Mir između Palestine i Izraela je strateški uvjet za generalni mir u prostoru Mediterana", istaknuo je Borell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije