U Austriji na snazi oštrije mjere: Ne smije se piti blizu kafića nakon zatvaranja...

1
Radiosarajevo.ba
U Austriji na snazi oštrije mjere: Ne smije se piti blizu kafića nakon zatvaranja...
Foto: EPA-EFE / Austrija

Od ponoći su u Austriji stupile na snagu nove, oštrije mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Uvedena su mnoga ograničenja po pitanju broja osoba na skupovima, kao i proširenje obaveze nošenja zaštitnih maski.

Tako prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i podzemni prolazi, mora da se nosi maska. Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vrijeme trajanja događaja na sjedećem mjestu.

Prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora biti držana distanca prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu, od najmanje jednog metra.

Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore uz to obavezno je nošenje maske.

U avionima, kao i javnom prevozu, u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska.

Uvedena je obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, željezničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Osobe koje se prilikom kontrole budu pozivale na zdravstvene razloge zbog kojih ne mogu nositi masku, morat će imati potvrdu ljekara koji ima licencu za rad u Austriji.

U restoranima maskimalno za jednim stolom može biti šest osoba u zatvorenom i 12 osoba na otvorenom.

Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sjedećih mjesta, od 1. novembra morat će da ima koncept prevencije, kao o "COVID odgovorno lice".

Uz to, jelo i piće, uz izuzetak imbisa, pijaca, moći će da se konzumira samo sjedeći.

Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smjeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumpe i imbise.

Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica, značajno je smanjen broj ljudi.

Tako najviše šest osoba uz šestoro maloljetne djece može da prati neki skup u zatvorenom bez sjedećih mjesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloljetne djece. 

Na skupovima gdje postoje sjedeća mjesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 ljudi, a na otvorenom do 1.500.

Također, regulisane su probe, nastupi horova i muzičkih orkestara - kod amatera ubuduće će moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih muzičara obavezujući koncept prevencije, a ako broj učesnika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 ljudi, neophodno je i "COVID odgovorno lice".

Određene su i zaštitne mjere za staračke domove, u kojima važi obaveza nošenja maski za sve posjetioce i zaposlene. Ti domovi moraju izraditi koncept prevencije sa ciljem minimiziranja rizika od zaraze, a u tom konceptu će se navesti i pravila posjete.

U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvosedmični prelazni period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije