U Austriji počeo "lov na nevakcinisane": Razmatra se i policijski sat

1
Radiosarajevo.ba
U Austriji počeo "lov na nevakcinisane": Razmatra se i policijski sat
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Policija je u Austriji počela provoditi rutinske provjere kako bi osigurala provođenje 'lockdowna za necijepljene' dok se ta država bori s jednom od naviših stopa novih infekcija u Europi.

Ekstremna ograničenja koja su stupila na snagu u ponedjeljak ujutro, utjecat će na skoro dva miliona Austrijanaca starijih od 12 godina koji do sada još nisu u potpunosti cijepljeni protiv COVID-19.

Među njima je i oko 365.000 onih koji su cijepljeni jednom dozom i koji neće morati biti u lockdownu ako pokažu negativan PCR test, piše Jutarnji list.

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Oni koji budu kršili pravila, bit će kažnjeni globom u iznosu od 500 do 3.600 eura (do 7.000 KM).

Provjera se može dogoditi bilo kada i bilo gdje, kazao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer, inače član vladajuće Narodne stranke Austrije.

"Svaki građanin može očekivati da će ga provjeriti", dodao je Nehammer.

Međutim, dugi popis iznimaka naveo je kritičare ove odluke da upozore da će ovaj djelomični lockdown biti teško provesti: necijepljeni će uz negativni test i dalje moći ići na posao, obaviti neophodnu kupovinu, baviti se tjelovježbom na otvorenom, susresti se sa svojim partnerima ili zadovoljavati religijske potrebe.

Školska djeca, koju redovito testiraju, također su izuzeta od lockdowna.

Nove mjere, o kojima je u nedjelju detaljno izvijestio kancelar Alexander Schallenberg, osmišljene su u trajanju od deset dana, iako je u srijedu vlada rekla da će razmotriti dodatna ograničenja poput noćnog policijskog sata koji bi se odnosio i na cijepljene građane.

"Cilj je veoma jasan: nagovoriti necijepljene da se cijepe, a ne da zatvaramo cijepljene", kazao je Schallenberg za austrijsku radijsku postaju ORF.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije