U američkom Kongresu rasprava o budućnosti Bosne i Hercegovine

Fena
U američkom Kongresu rasprava o budućnosti Bosne i Hercegovine
U američkom Kongresu danas se govori Bosni i Hercegovini. Dejtonsko naslijeđe i budućnost Bosne i Hercegovine, kao i zapadnog Balkana, naziv je teme o kojoj u Kongresu svjedoči pet ljudi, javlja Glas Amerike.

Direktor odjela State Departmenta za jugoistočnu i centralnu Evropu Matthew Palmer svjedoči nakon ovomjesečne posjete Bosni i Hercegovini i Balkanu.

Uz Palmera, svjedočit će Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije, Philippe Leroux-Martin, direktor za vladavinu, pravdu i sigurnost u Institutu za mir Sjedinjenih Američkih Država, Shirley Cloyes DioGuardi savjetnik za Balkan Albansko-američke građanske lige i Saša Toperić, viši saradnik i direktor Inicijative za mediteranski bazen, Bliski istok i Zaliv pri Centru za transatlantske odnose.

Bosna i Hercegovina dolazi na dnevni red američkog Kongresa 15 dana nakon posjete Palmera i susreta sa liderima političkih stranaka kako bi se postiglo rješenje o izmjenama Izbornog zakona.

U ranijem razgovoru sa novinarom Glasa Amerike, Palmer je na pitanje koga smatra najodgovornijim za stanje u Bosni i Hercegovini odgovorio kako smatra da tu odgovornost dijele institucije vlasti u Bosni i, na koncu, "odgovornost lidera na svim razinama je da se identificiraju promjene koje treba provesti, reforme koje će pomoći u preokretanju tih trendova, da se Bosnu izvede na put koji vodi ravno ka integraciji u evropski sistem".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije