U 102. godini preminuo najstariji osuđeni nacista

0
Fena
U 102. godini preminuo najstariji osuđeni nacista
Foto: Twitter / Joseph Schultz

Josef Schütz, najstarija osoba koja je osuđena za zločine počinjene tokom holokausta, umro je u 102. godini.

Josef Schütz proglašen je krivim prošlog juna za pomaganje u ubistvu hiljada zatvorenika u Sachsenhausenu blizu Berlina između 1942. i 1945. godine. Dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je ostao na slobodi dok je čekao ishod žalbe Saveznom sudu pravde.

Schütz je uvijek poricao da je bio SS čuvar u nacističkom koncentracionom logoru. Proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje ubistava 3518 ljudi. Također je učestvovao u strijeljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i učestvovao u ubistvima ubijanjem plinom, navodi BBC.

Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

Deseci hiljada ljudi umrli su u Sachsenhausenu tokom Drugog svjetskog rata od gladi, prisilnog rada, medicinskih eksperimenata i ubistava od strane SS-a. Schütz nije izrazio žaljenje tokom suđenja, rekavši njemačkom sudu da "ne zna zašto sjedi ovdje te da nije imao ništa s tim".

Uprkos njegovom imenu i podacima o rođenju koji se nalaze u dokumentima SS čuvara, tvrdio je da nije bio u logoru i da je umjesto toga radio kao poljoprivredni radnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije