Godišnjica raspuštanja koncentracionih logora HVO-a u Žepču: "Istina mora izaći 'na svjetlo dana'"

2
Fena
Godišnjica raspuštanja koncentracionih logora HVO-a u Žepču: "Istina mora izaći 'na svjetlo dana'"
Foto: Facebook / 29. godišnjica od raspuštanja koncentracionih logora HVO-a

U povodu 31. marta, "Dana logoraša Žepča", članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, "Udruženje logoraša Žepče", obilježava 29. godišnjicu od raspuštanja koncentracionih logora HVO-a za stanovnike Žepča, Maglaja, Zavidovića, Teslića, od 13.30 sati, sa okupljanjem ispred Čaršijske, Ferhat-pašine džamije u Žepču.

"S obzirom na to da se ove godine obilježavanje realizira u ramazanu, da postimo i očekujemo nagradu za našu borbu i istrajavanje na pravdi na ovom i na onom svijetu, časno obilježavamo žrtve i dešavanja u Žepču iz '93. i '94. Pravi i iskreni vjernici, bilo koje vjere, to s pravom očekuju, jer to im je obećano od Onoga koji svoja obećanja i istinu ne poriče", saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH. 

Iako početna ratna dešavanja 1992. godine, u kojima je Armija RBiH zajedno sa HOS-om i HVO-om branila ovu slobodnu teritoriju od agresora, nisu nagovještavala logore na području Žepča 1993. godine, političke strukture prvenstveno izvan države Bosne i Hercegovine, su se potrudile da to tako ipak ne ostane. U tim nečasnim nastojanjima 1993., ove strukture nisu prezale ni od uklanjanja nesitomišljenika, iskrenih boraca za Bosnu i Hercegovinu iz vlastitog naroda, a sami Bošnjaci se u te nove planove nisu uklapali, pa su za njih otvarani koncentracioni logori u i oko Žepča: Hangar, Silos, Prodavnica, u školama i privatnim kućama.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Bilo je toga, i to isto su pokazala i dešavanja ne samo u Žepču, nego i u Livnu, Mostaru, Konjicu, Stocu, Prozoru, Vitezu, Novom Šeheru... To nije bio naš doživljaj zajedničke države Bosne i Hercegovine, poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

Iz Saveza su naglasili da su logoraši koji su prisutni na obilježavanjima, i koji su prošli logore širom BiH, najdirektnija potvrda da su te ispite položili.

"Istina, sve to ostavlja traga na čovjeku, ali kako istinski i spoznati nekoga ili nešto u životu, ako to ne osjetimo na vlastitoj koži. Najznačajnije i nakon svega je ostati čovjek, a logoraši Žepča to sigurno jesu i ostat će zauvijek, a to znaju i osjete i njihove iskrene i prave komšije. Međutim, logoraši moraju ispuniti svoju misiju, a ta misija je iznošenje istine "na svjetlo dana", istine koja se dešavala na ovim našim prostorima, i od toga ne možemo i ne smijemo nikada odustati! Odustajanje od istine, vodi ka ponavljanju 'starog ispita' na kojem smo pali, a to sebi, zbog generacija koje dolaze, ne smijemo ponovo dopustiti", naglasili su iz Saveza logoraša u BiH.

Obilježavanje godišnjice zatvaranja logora tzv. "HRHB" na prostoru logora "Heliodrom" u Mostaru

Obilježavanje godišnjice zatvaranja logora tzv. "HRHB" na prostoru logora "Heliodrom" u Mostaru

Istakli su da Savez logoraša u BiH, krovna organizacija logoraša države Bosne i Hercegovine, potvđuje njihovu opredjeljenost ka istini koja nema cijenu i koja je konačnim presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nedvojbeno i neovisno utvrđena, izvan BiH.

"Zajedno sa pozitivnim i konstruktivnim snagama bosanskohercegovačkog društva iz svih naroda, opredjeljenim ka iskrenom i stvarnom suživotu i saradnji, a ne ka formalnim i usiljenim rješenjima današnjice, koja po pravilu ne funkcionišu u životima nas malih, običnih ljudi, Savez logoraša u BiH nastavlja borbu za samo tu i takvu BiH, zajedničku državu iskrenih, dobrih Bosanaca i Hercegovaca, i mi se nećemo umoriti", stoji u saopćenju Saveza logoraša u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije