TV Ahad: Objavljen trenutak pogibije generala Soleimanija

Radiosarajevo.ba
TV Ahad: Objavljen trenutak pogibije generala Soleimanija

Iračka televizija TV Ahad objavila je snimak sigurnosnih kamera na kojem se vidi trenutak kada je eksplodirao projektil lansiran sa američkog drona.

U eksploziji je ubijen general Qassem Soleimani, komandant jedinice za specijalne operacije iranske Revolucionarne garde. (IRGC).

Na snimku, koji je objavila televizija, iza koje stoji iranska Revolucionarna garda, vidi se trenutak eksplozije na teretnom terminalu bagdadskog aerodroma.

U sinoćnjem napadu u Bagdadu ubijen je komandant Soleimani koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, a Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider ajatollah Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije