Tužne brojke: Prema podacima UN-a skoro 8.500 civila poginulo tokom ruske invazije na Ukrajinu

0
FENA
Tužne brojke: Prema podacima UN-a skoro 8.500 civila poginulo tokom ruske invazije na Ukrajinu
FOTO: AA / Borbe na području Bakhmuta

Potvrđeno je da je skoro 8.500 civila poginulo u ruskoj invaziji na Ukrajinu, saopćilo je tijelo UN-a u utorak, a još uvijek se strahuje od još brojnih hiljada nepotvrđenih pogibija.

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) naveo je da je zabilježio 8.490 poginulih i 14.244 ranjenih između početka invazije 24. februara 2022. i 9. aprila 2023.

Tijelo je svoje brojke dugo opisivalo kao "vrh ledenog brijega" zbog ograničenog pristupa borbenim zonama.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Evo u koje dijelove BiH prvo stiže

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Evo u koje dijelove BiH prvo stiže

Većina pogibija zabilježena je na teritoriji pod kontrolom ukrajinske vlade i pod napadom ruskih snaga, uključujući 3.927 ljudi u regijama Donjecka i Luganska, koje su svjedočile intenzivnim borbama.

"OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće, budući da je prijem informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odgođen, a brojni izvještaji još uvijek čekaju potvrdu", navodi se u saopćenju.

Ruske snage intenzivirale su ofanzivu u istočnoj regiji Donjecka, gdje je nekoliko gradova i mjesta pod teškim bombardiranjem.

Istražno tijelo pod mandatom UN-a prošlog je mjeseca utvrdilo da su ruske snage izvele "neselektivne i nesrazmjerne" napade na Ukrajinu. Rusija negira da je ciljala civile ili počinila zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije