Novo oružje Ukrajinaca natjeralo Rusiju na promjenu taktike: Stvaraju novi odred "ubice tenkova"

0
Radiosarajevo.ba
Novo oružje Ukrajinaca natjeralo Rusiju na promjenu taktike: Stvaraju novi odred "ubice tenkova"
Foto: Printscreen / Twitter / Rat u Ukrajini (Ilustracija)

Rusija okuplja i obučava jedinice tzv. "lovaca na tenkove" za borbu protiv modernog oružja koji su Ukrajini dostavili njeni zapadni saveznici, prema riječima ruskog vojnog dužnosnika koji je govorio za ruske državne medije.

Jevgenij Arifulin, koji vodi centar za vojnu obuku u Rusiji, rekao je u nedjelju 9. aprila,  za državni televizijski kanal Zvezda da je zamjenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov naredio stvaranje odreda tzv. "lovci na tenkove" ili "ubice tenkova".

Ukrajina je nedavno dobila tenkove Challenger 2 iz Velike Britanije te njemačke tenkove Leopard 2, kao i oklopne kamione Cougar i borbena vozila Stryker iz Sjedinjenih Država, piše Jutarnji.hr.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Očekuje se da će snagama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kasnije ove godine biti isporučeni i američki tenkovi Abrams, nakon što je SAD u martu najavio da će poslati starije modele M1-A1 jer bi novoj verziji tih tenkova trebalo godinu ili više dana se pojave na bojištu.

"To je opsežan, sistemski posao koji se provodi na državnoj razini", rekao je Arifulin za TV Zvezda, prenosi Newsweek prokremaljski medij RT.

"Znamo sve snage i slabosti (tenkova) i obučavamo ekipe (za borbu protiv borbenih sistema)."

Solidarnost za vrijeme rata: Volonteri pripremili uskršnje obroke za ukrajinske vojnike

Solidarnost za vrijeme rata: Volonteri pripremili uskršnje obroke za ukrajinske vojnike

Arifulin je, kako navodi RT, rekao da se "lovci na tenkove" trenutno obučavaju uz naglasak na učenje kako napasti zapadnjački oklop. Također je, kako se navodi, rekao da ruska vojska proučava zapadne tenkove koji su nedavno stigli u Ukrajinu, kao i očekivani M1 Abrams, za koji se očekuje da će biti isporučen do jeseni.

Arifulin je za TV Zvezda rekao da protutenkovske jedinice obučavaju instruktori veterani. RT navodi da je TV Zvezda obavijestila kako se skupine ‘lovaca na tenkove‘ sastoje od "malog broja" vojnika naoružanih bacačima navođenih projektila i izviđačkim bespilotnim letjelicama.

Aleksandar Lukašenko želi ruske garancije da će braniti njegovu zemlju ako bude napadnuta

Aleksandar Lukašenko želi ruske garancije da će braniti njegovu zemlju ako bude napadnuta

Guy McCardle, glavni urednik stranice Special Operations Forces Report (SOFREP), rekao je za Newsweek da su zapadni tenkovi koji se šalju u Ukrajinu opremljeni reaktivnim oklopom koji pruža veću zaštitu, ali i da nijedan tenk nije neuništiv.

Ruski "lovci na tenkove" vjerojatno će koristiti protutenkovske sisteme 9M133 Kornet, kaže McCardle.

Kornete je opisao kao skoro ekvivalentne američkom sistemu Javelin koji koriste ukrajinske snage, čiji se projektili lansiraju s ramena, ali koji ima više od dva puta veći efektivni domet, što omogućuje da se neprijatelja gađa s veće udaljenosti.

McCardle također spekulira da bi ruske protutenkovske jedinice mogle koristiti projektile s osiromašenim uranijem, iako su oštro kritizirali Zapad što takvo streljivo namjerava isporučiti Ukrajini.

Još od početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, dužnosnici Kremlja upozoravali su zapadne zemlje da bi opskrba Kijeva oružjem poput tenkova mogla rezultirati eskalacijom sukoba.

Rusija pojačale udare na dva ključna ukrajinska grada, Kijev tvrdi da je odbio 40 napada u 24 sata

Rusija pojačale udare na dva ključna ukrajinska grada, Kijev tvrdi da je odbio 40 napada u 24 sata

Nakon što je administracija američkog predsjednika Joea Bidena posve obrnula svoj stav u odnosu na ranije oklijevanje da Ukrajini isporuči tenkove Abrams, tajnik Kremlja za medije Dmitrij Peskov osudio je tu odluku krajem januara, nazvavši taj plan katastrofalnim, kako je prenijela agencija Reuters, te dodao da i zapadnjački tenkovi gore kao i svi ostali.

No, McCardle smatra da javna objava stvaranja jedinica "lovaca na tenkove" ukazuje na to da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog tenkova koje Zapad šalje u Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije