Aleksandar Lukašenko želi ruske garancije da će braniti njegovu zemlju ako bude napadnuta

6
Fena
Aleksandar Lukašenko želi ruske garancije da će braniti njegovu zemlju ako bude napadnuta
Foto: EPA / Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko poručio je ruskom ministru odbrane u ponedjeljak kako želi garancije da će Moskva braniti njegovu zemlju ukoliko bude napadnuta, javila je državna novinska agencija BelTA.

BelTA je citirala Lukašenkove riječi ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu tokom sastanka u bjeloruskoj prijestgolnici Minsku.

Novinska agencija navodi je kako je Lukašenko rekao da je o tome prethodno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se, kako je rekao, usuglasio s njim da su takve sigurnosne garancije neophodne i da ih treba formalizirati.

Oglasili se iz sarajevske policije nakon tragedije u Sarajevu

Oglasili se iz sarajevske policije nakon tragedije u Sarajevu

"Općenito, zvučalo je u razgovorima (s Putinom) da će Ruska Federacija u slučaju agresije na Bjelorusiju zaštititi Bjelorusiju kao svoju teritoriju. To su sigurnosne garancije koje su nam potrebne", navodi novinska agerncija Lukašenkove riječi.

Bjelorusija, koja je trenutno domaćin kontingentu ruskih snaga, ponudila je pomoć Moskvi tokom njene vojne kampanje u Ukrajini koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

U prvim danima rata, Minsk je dopustio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za pokretanje, kako se u konačnici pokazalo, neuspješnog napada na ukrajinsku prijestolnicu Kijev, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije