Tužilaštvo Haškog suda: U Praljkovoj bočici bila smrtonosna hemikalija

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo Haškog suda: U Praljkovoj bočici bila smrtonosna hemikalija
Smrtonosna hemikalija nalazila se u bočici iz koje je general HVO-a Slobodan Praljak pio neposredno prije smrti, kazao je u četvrtak glasnogovornik Haškog suda.

"Provedeno je preliminarno istraživanje sadržaja iz bočice i zasad mogu reći da je unutra bila hemikalija koja može uzrokovati smrt", rekla je istodobno nizozemska tužiteljica Marilyn Fikenscher američkoj agenciji Associated Press. Detalje nije željela iznositi, prenosi Hina.

ICTY je objavio da će tokom dana biti provedena obdukcija Praljkova tijela, kao i toksikološka ispitivanja.

Fikenscher je agenciji AP rekla da će se istragom nizozemske policije pokušati ustanoviti kako je Praljak uspio unijeti bočicu s otrovom u sudnicu. Holandska je policija o tome odmah pokrenula istragu na zahtjev ICTY-ja.

Podsjećamo, objava presude šestorci iz BiH za zločine prekinuta je nakon što je sudac Carmel Agius prvo izrekao presude Jadranku Prliću i Bruni Stojiću, a potom Slobodanu Praljku. Kada je potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za Praljka, on je kazao sucu: "General Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije