Tusk: Neće biti novih pregovora o Brexitu

Radiosarajevo.ba
Tusk: Neće biti novih pregovora o Brexitu
EPA / Donald Tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk se oglasio putem Twittera nakon što je britanska premijerka Theresa May odgodila glasanje o Brexitu, napominjući da je za četvrtak sazvao sjednicu Evropskog vijeća o Brexitu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neće biti novih pregovora o Brexitu, pa ni o irskom backstopu (zaštitni mehanizam), ali smo spremni razgovarati kako pomoći Ujedinjenom Kraljevstvu da ratificira sporazum. S obzirom da vrijeme ističe, razgovarat ćemo i kako se pripremiti na scenarij u kojem neće biti sporazuma o Brexitu”, napisao je Tusk.

Britanska premijerka je danas odgodila glasanje o Brexitu u Parlamentu koje se trebalo održati u utorak.

U obraćanju u donjem domu Parlamenta, May je istakla da odgađa glasanje o dogovoru s Evropskom unijom o Brexitu zbog kritika prema pitanju koji se odnosi na mjere predostrožnosti.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja Parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u EU.

U pitanju je i njena premijerska pozicija jer ju opozicijske stranke pozivaju da odstupi.

Velika Britanija je na referendumu održanom 23. juna 2016. godine donijela odluku o napuštanju Europske unije, popularno nazvanom Brexitu. Velika Britanija će Europsku uniju zvanično napustiti 29. marta 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije