Turski lovci ušli u grčki zračni prostor, Atina bijesna

4
Hina
Turski lovci ušli u grčki zračni prostor, Atina bijesna
EPA / Ilustracija

Grčki ministar vanjskih poslova saopćio je da je uputio "protestnu notu" Turskoj, osudivši "povredu grčkog suvereniteta bez presedana" tokom leta dva turska lovca.

Po nalogu ministra Nikosa Dendiasa, "glavni sekretar ministarstva Themistocles Demiris uputio je protestnu notu turskoj ambasadi u Atini" pošto su "dva turska lovca nezakonito ušla u grčki zračni prostor", navodi se u saopćenju ministarstva.

Turski avioni su se približili luci Aleksandropoliju, blizu grčko-turske granice na sjeveroistoku Grčke, "na samo 2,5 nautičkih milja", navodi se u tekstu.

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Ministarstvo je tu akciju ocijenilo "jasnom eskalacijom turske provokacije" koja "narušava temeljna načela međunarodnog prava" nanoseći štetu jedinstvu NATO-a i očito prijeteći Europskoj uniji u kritičnom trenutku".

Aleksandropoli je "glavna luka za premještaj NATO-ovih snaga", podsjeća ministarstvo koje će o ovom izgredu obavijestiti svoje saveznike i partnere, EU, NATO i UN.

Atina i Ankara, susjedi i saveznici u NATO-u, imaju tradicionalno loše odnose koji su se zadnjih godina pogoršali zbog turskih pokušaja bušenja nafte i plina u istočnom Sredozemlju.

Atina neprestano proziva susjednu Tursku zbog ulaska njezinih borbenih aviona u grčki zračni prostor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije