Turski ljekar: Šta kada stigne vakcina za COVID-19?

AA
Turski ljekar: Šta kada stigne vakcina za COVID-19?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Šef odjela za infektivne bolesti Univerziteta Dicle (DU) prof. dr. Mustafa Kemal Celen, navodeći da su u svijetu u toku ispitivanja vakcina protiv koronavirusa, poručio je da će ovaj virus uz adekvatnu terapiju i vakcinu biti poput drugih virusnih bolesti.

"U svijetu se nastavlja rad na ispitivanju devet vakcina. Dvije od tih vakcina su u fazi proučavanja u našoj zemlji. Nakon 6-9 mjeseci, kada se otkriju vakcina i adekvatna terapija, COVID-19 će biti poput drugih virusnih bolesti. Vakcina će biti na našem dnevnom redu krajem godine ili u prvoj polovini 2021. godine. Tako će pandemija izgubiti utjecaj i hegemoniju na zemlji", rekao je prof. dr. Celen.

Član Odbora za pandemiju Diyarbakir rekao je da bi u tom procesu ljudi trebali nastaviti svoj društveni život, koristeći maske za lice, pridržavajući se fizičke distance i vodeći računa o pranju ruku.

Celen je podsjetio da je od početka pandemije dolazilo do smanjenja i povećanja broja zaraženih i smrtnih slučajeva, te poručio da je to prirodni tok epidemije.

"Postoje dva parametra koja su nam bitna za upravljanje procesom pandemije. Prvi je da vakcina dođe što je prije moguće", poručio je prof. dr. Celen.

Istakao je da su od početka pandemije, u liječenju korištena dva lijeka. Celen je rekao da se nastavlja i studija o novom lijeku.

"Vjerovatno ćemo imati efikasnije lijekove do kraja godine. Nadamo se da će pandemija postepeno izgubiti svoj efekat u sljedećih 6-9 mjeseci. Nastavimo sa našim sadašnjim mjerama", rekao je prof. dr. Celen.

Podsjetio je da je u Turskoj od 1. juna počeo proces normalizacije.

"Vjenčanje, zaruke i masovnija porodična okupljanja su činjenice društvenog života. Ne možete ostati bez svadbe, ali možete otići na vjenčanje i obratiti pažnju na fizičku distancu i staviti masku. Sve dok poduzimate mjere opreza, možete ići u svadbe ili u tržne centre", pojasnio je prof. dr. Celen, preporučujući oprez tokom procesa normalizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije