Turska vojska traži 43.000 novih uposlenika

Radiosarajevo.ba
Turska vojska traži 43.000 novih uposlenika
Turska vojska primit će približno 43.000 novih uposlenika tokom ove godine, objavili su državni mediji.

Potreba za novim kadrovima javila se nakon što su hiljade uposlenika dobili otkaze tokom čistki nakon neuspješnog pokušaja državnog udara jula 2016. godine.

Agencija Anadolija prenosi, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, kako će među novim regrutima biti 3.755 oficira i 5.375 podoficira.

Također, turskoj vojsci će trebati 13.213 specijaliziranih narednika i 20.595 uposlenika pod ugovorom.

Turska optužuje Fethullaha Gulena, vjerskog lidera koji se nalazi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i njegove sljedbenike za organiziranje udara u kojem je poginulo približno 300 osoba i koji je doveo do masivnih čistki u vojsci i drugim državnim institucijama.

Od jula 2016. godine desetine hiljada osoba je suspendirano, ili dobilo otkaze, ili u zatvoru i čeka na suđenje.

Otkazi za 150 generala i 4.630 oficira

Državna administracija navodi kako su čistke i pritvori napravljeni kako bi se uklonile Gulenove pristalice iz državnih institucija i drugih dijelova društva.

Lokalne i međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava, kao i neki turski saveznici iz Europe, navode kako su hapšenja i pritvaranja proizvoljni te kako vlasti koriste pokušaj udara kao izliku za utišavanje opozicije u državi.

Vojni zvaničnik je kazao Anadoliji kako je ukupno 8.565 uposlenika dobilo otkaze zbog veza s Gulenovom organizacijom nakon neuspjelog puča.

Među njima je 150 generala, 4.630 oficira, 2.167 podoficira, 1.210 specijaliziranih narednika i vojnika pod ugovorom te 411 civilnih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije