Historijske i kulturološke veze: Erdoganova partija otvara predstavništvo u BiH

Anadolija
Historijske i kulturološke veze: Erdoganova partija otvara predstavništvo u BiH
Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) otvorit će predstavništva u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

To je izjavio Mehdi Eker, zamjenik predsjednika te stranke zadužen za vanjske poslove.

Eker je kazao kako je statutom AK Partije predviđeno formiranje predstavništava u Turskoj, ali i van zemlje, te je u skladu s nalogom predsjednika Stranke pravde i razvoja i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana usvojena odluka i pokrenute aktivnosti u smjeru otvaranja predstavništava u devet gradova na prostoru sedam država.

"Statut stranke predviđa organizaciju izvan zemlje. Naravno, pri toj organizaciji pazimo na određene procedure, zakone i pravilnike svake od zemalja posebno. Možda će predstavništva u svakoj od zemalja biti ozakonjena na drugačiji način. Negdje će možda djelovati kao udruženje, kao fondacija a negdje kao direktno predstavništvo. Aktivnosti s tim u vezi su pokrenute", rekao je Eker kazavši kako će ponajprije predstavništva biti otvorena u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Eker je napomenuo da će predstavništva AK Partije nakon što počnu sa radom biti službena kontakt tačka za turske državljane ali i za političke partije ili predstavnike vlasti u određenim zemljama

Govoreći o razlozima zbog kojih se sedam pomenutih zemalja našlo među prioritetima, Eker je rekao da se radi o zemljama ili gradovima koji predstavljaju globalne centre poput Washingtona ili New Yorka, ali i regija s kojima postoji historijska, kulturološka veza ali i intenzivna privredna saradnja a gdje istovremeno živi i određeni broj Turaka, kao što je Balkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije