Turska pregovara sa SAD-om i Rusijom oko nove ofanzive u Siriji

Fena
Turska pregovara sa SAD-om i Rusijom oko nove ofanzive u Siriji

Turska trenutno vodi rasprave s Rusijom i SAD-om oko moguće vojne ofanzive u regiji na sjeveroistoku Sirije koju kontroliraju kurdski borci, saopćili su turski vojni zvaničnici za državne medije.

Turska želi da uspostavi zaštićenu zonu istočno od rijeke Eufrat nakon što se povukla većina američkih vojnika. Ankara smatra borce kurdske grupe YPG teroristima i produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK), koja prevodi pobunu na jugoistoku Turske. 

"Kada je riječ o pripremama za akciju istočno od Eufrata, koje su još aktuelne, saradnja sa Sjedinjenim Državama i Rusijom se nastavlja" izjavila je glasnogovornica ministarstva odbrane Nadide Sebnem Aktop.

Državna novinska agencija Anadolija također navodi riječi Aktop da se saradnja između Ankare i Moskve u sirijskoj sjeverozapadnoj regiji Idlib, gdje su dvije zemlje dogovorile uspostavu demilitarizirane zone, uspješno nastavlja "uprkos provokacijama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije