Turska postaje centar estetskog turizma? Stručnjaci imaju ozbiljno upozorenje

2
DW
Turska postaje centar estetskog turizma? Stručnjaci imaju ozbiljno upozorenje
Foto: Pixabay / Ilustracija

U posljednjim godinama sve više ljudi odlazi u Tursku na estetske operacije privučeni povoljnim cijenama i reputacijom turskih doktora. No, dok neki pacijenti izražavaju zadovoljstvo rezultatima, porast broja estetskih turista izaziva zabrinutost zbog sigurnosti zahvata i kvalitete medicinske skrbi.

Amerikanka Benita Paloja, 28-godišnja financijska stručnjakinja i model, nedavno je operirala nos u Turskoj i ističe da je bila zadovoljna iskustvom. Međutim, porast broja zdravstvenih turista u Turskoj je značajan, s brojem od 1.258.382 pacijenta iz inostranstva samo u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 88 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Međunarodnom društvu za estetsku i plastičnu hirurgiju (ISAPS), Nijemci su na vrhu liste stranih gostiju koji traže estetske tretmane u Turskoj. Najčešći nehirurški zahvati uključuju botoks i tretmane hijaluronskom kiselinom, dok su liposukcija, rinoplastika i povećanje grudi najtraženiji operativni zahvati, pše DW.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Ipak, s porastom popularnosti estetskih operacija u Turskoj, počinju se pojavljivati i izvještaji o neuspješnim zahvatima. Institucija Robert Koch izvijestila je o više od 27 slučajeva trovanja nakon tretmana želuca botoksom, dok je nedavni slučaj "brazilskog podizanja zadnjice" završio tragično smrtonosnim ishodom.

Stručnjaci upozoravaju na važnost opreza prilikom odabira liječnika i klinika te ističu da pojam "estetski hirurg" nije zakonom zaštićen, pa se treba detaljno provjeriti kvalifikacija i iskustvo izvođača zahvata. Također, naglašava se opasnost od necertificiranih ordinacija i klinika te potreba za pažljivim istraživanjem prije odlaska na estetski zahvat u Tursku.

Jeste li čuli za Barbie botoks? Masovni trend među ženama, a nije tako bezazlen

Jeste li čuli za Barbie botoks? Masovni trend među ženama, a nije tako bezazlen

Unatoč mogućim rizicima, tržište zdravstvenog turizma u Turskoj raste, potaknuto povoljnim cijenama koje omogućavaju uštede od 30-70 posto u usporedbi s europskim zemljama. Pacijenti se potiču na oprez i savjetuje im se da traže certifikate u skladu s europskim standardima te dodatne informacije o korištenim materijalima i laboratorijima.

Uz sve prednosti jeftinijih tretmana u Turskoj, pacijenti se upozoravaju na potencijalne rizike i nužnost pažljivog odabira stručnjaka kako bi se izbjegle neželjene posljedice estetskih operacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije