Turska planira zastorima ili laserima prekrivati mozaike u Aji Sofiji tokom molitve

Radiosarajevo.ba
Turska planira zastorima ili laserima prekrivati mozaike u Aji Sofiji tokom molitve
Foto: EPA-EFE / Aja Sofija u Istanbulu

Mozaici u istanbulskoj Aji Sofiji bit će pokriveni zastorima ili laserima tokom muslimanske molitve, najavio je u glasnogovornik vladajuće turske Stranke prava i razvoja (AKP) nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan taj muzej pretvorio u džamiju.

Kršćanske ikone bit će otkrivene i otvorene za sve posjetitelje sve ostalo vrijeme, a ulaz će biti besplatan, rekao je Omar Celik.

Još nije razjašnjeno kako će se laserima pokrivati mozaici.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanske vjernike, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.

Ta je odluka izazvala kritike i zabrinutosti u svijetu, uključujući Grčku, SAD i Rusiju, kao i UNESCO i papu Franju koji je rekao da ga je "pogodila" ta odluka.  

Celik je na konferenciji za medije rekao da je najveće nepoštovanje spram Aje Sofije u historiji pokazala Sveta Stolica.

Američki State Department objavio je u petak da je "razočaran" odlukom turske vlade o promjeni statusa Aje Sofije, a grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je u petak da "na najoštriji način" osuđuje odluku Turske da Aju Sofiju pretvori iz muzeja u džamiju.

Aja Sofija u Istanbulu - undefined

Foto: EPA-EFE: Aja Sofija u Istanbulu

Grčka je poručila da će odluka imati posljedice po odnose dvije zemlje i turske veze s Europskom unijom. 

Čelnik krajnje desne talijanske stranke Liga Matteo Salvini predvodio je prosvjed pred turskim konzulatom u Milanu.

"Zaustavit ću svaku vrstu financijske pomoći turskom režimu i jednom za svagda okončati bilo kakvu pretpostavku ulaska Turske u Europsku uniju jer smo dali više od deset milijardi eura režimu koji pretvara crkve u džamije te mislim da su prešli granicu", rekao je.

Podsjetimo, jučer je objavljena vijest da je Ferruh Mustuer imenovan za prvog imama ponovo otvorene džamije Aja Sofija u Istanbulu.

Ferruh je inače hafiz Časnog Kur'ana porijeklom iz Bosne i Hercegovine i govori tečnim bosanskim jezikom.

Također, navodi se kako često i posjećuje našu državu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije