Portparol Erdoganove partije: Aja Sofija će biti bolje zaštićena kao džamija

Anadolija
Portparol Erdoganove partije: Aja Sofija će biti bolje zaštićena kao džamija

Aja Sofija će biti bolje sačuvana nakon odluke Turske da istanbulski arhitektonski dragulj pretvori u džamiju nakon što je nekoliko decenija bila muzej, rekao je glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

”Sve karakteristike Aje Sofije će biti sačuvane. Bit će i bolje zaštićena nakon ovoga”, rekao je Celik nakon sastanka članova stranke.

Dodao je i kako bi zvaničnici UNESCO-a trebali znati da je Turska spremna za svaki vid saradnje kako bi zaštitila univerzalno nasljeđe Aje Sofije.

Turski sud je u petak donio odluku o poništavanju dokumenta iz 1934. kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej, čime je otvoren put da ponovo bude džamija, nakon 86 godina.

Stoljećima je služila kao crkva u okviru Bizantijskog carstva, a u džamiju je pretvorena nakon osvajanja Istanbula 1453. godine. Godine 1934. su tadašnje turske vlasti donijele odluku o pretvaranju Aje Sofije u muzej.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije